Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Fästingsäsongen 2020: Allvarliga sjukdomen glöms bort i pandemin

19 aug, 2020
author Sofia Sundqvist
Sofia Sundqvist
En fästing fotograferad på nära håll när den kryper på hud.
Fästingarna har konstaterats leva längre in på året.
Vi har ett frodigt fästingår med envisa kryp – och det verkar vi få vänja oss vid framöver. Våra blodsugande ovänner lever nu för tiden allt längre in på året, något som kan vara en följd av klimatförändringarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den här hösten är det tid för bär-och svampplockare, hundägare och andra naturnära att hålla extra koll efter fästingar under en extra lång period – och så verkar det komma att se ut framöver.

Klimatet och klimatförändringar gynnar fästingar, och vi kan förvänta oss att de kommer stanna kvar sent – enda fram till januari i de södra och mittersta delarna av Sverige. Så länge temperaturen är minst fem plusgrader kan de läbbiga små krypen nämligen hålla sig vid liv.

Se också: Detta ska du ha koll på när det gäller fästingar

I år har vi dessutom en frodig svampsäsong och en pandemi som gör att fler människor söker sig ut i skog och mark.

– Det skrivs inte så mycket i media om TBE i år, sjukdomen har hamnat lite i skuggan av coronapandemin. Men fästingar tar inte semester och det är en allvarlig sjukdom som det är lätt att skydda sig mot med vaccin. Det är mycket viktigt att man har koll på sitt skydd och när det är dags att fylla på med nästa vaccindos, säger Rolf Gustafson, läkare på Doktor24 och specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi.

Vaccin mot TBE – så funkar det

  • Fästingar sprider bland annat borrelia och TBE, en sjukdom som kan leda till allvarliga tillstånd som till exempel hjärninflammation. Hos cirka en tredjedel av de som smittas sprids virus vidare till centrala nervsystemet. Cirka 40 procent av dessa får långvariga eller livslånga besvär med symptom som trötthet, koncentrationssvårigheter, nedsatt hörsel och balansstörningar.
  • Det bästa skyddet mot TBE är vaccin.
  • Om man missat en spruta efter att ha fått grundskyddet, kanske på grund av coronapandemin där många inte velat uppsöka vaccinationsklinik under våren, behöver man inte oroa sig, man behöver inte börja om från början utan kan ofta bara fortsätta med nästa spruta.
Annons