Får du lätt blåmärken? Här är 4 tänkbara anledningar
Får du blåmärken så fort du stöter in i minsta lilla sak samtidigt som andra obehindrat verkar kunna drumla runt utan att få minsta färgavvikelse på huden? Kanske finns det en helt naturlig förklaring! Och lugn, bara lugn. Blåmärken kan vara både irriterande, kliande och ömmande, ja, men som tur är oftast helt ofarliga.
Se också: Hudläkaren: Så vet du vilka blåmärken som är farliga
Varför får man blåmärken?
Det som händer när du får ett blåmärke är att de små blodkärlen som finns under huden får en liten blödning och de röda blodkropparna sipprar ut i vävnaderna. Allteftersom kroppen börjar läka området och syret i de röda blodkropparnas protein, hemoglobinet, försvinner ändrar det ömma området färg och blåmärkena kan bli såväl gula som smått grönaktiga. Det är inte ovanligt att blåmärkena kliar. Blåmärket försvinner oftast inom ett par veckor, men hur lång tid det tar kan variera från person till person.
Därför får du lätt blåmärken
Att vissa personer får blåmärken lättare än andra handlar delvis om att våra kroppar är olika känsliga för slag och stötar. Vilken sammansättning ditt blod har och vilken förmåga det har att levra sig spelar också in. Men det finns också andra saker som kan påverka om du får blåmärken lättare än andra. Här är fyra vanliga orsaker.
Blåmärken av att sola för mycket
Visst är det underbart med solens strålar men det finns många goda anledningar till att skydda sig mot dem. Eftersom solen påverkar huden elasticitet och smidighet blir vi mer mottagliga för blåmärken när vi solar mycket.
Du kan få blåmärken av mediciner
Den som äter blodförtunnande mediciner kan uppleva att antalet blåmärken ökar. Det beror på att medicineringen gör att blodet lättare läcker ur blodkärlen och bildar blåmärken.
Kvinnor får lättare blåmärken
Kvinnor har generellt lättare än män att få blåmärken. Det beror på att kvinnors hud är något tunnare och innehåller mindre bindvävsprotein än män. På så vis är de alltså sämre skyddade mot stötar.
Du får fler blåmärken desto äldre du blir
I takt med att vi blir äldre minskar både underhudsfett och bindväv vilket gör oss mer sårbara för slag och stötar. Blodkärlen blir också mer ömtåliga i takt med att vi blir äldre och brister därför lättare än när vi är yngre.
Så här blir du av med blåmärken
Det enklaste sättet att bli av med blåmärken är att låta naturen ha sin gång och låta det läka ut av sig självt. Men det finns också några, mer eller mindre beprövade, hurmorskurer som sägs kunna skynda på processen att bli av med blåmärkena.
Att lägga is på området som fått sig en smäll direkt efter att olyckan varit framme kan hjälpa till att minska skadan eftersom blodkärlen drar ihop sig när de möter kylan. Svep gärna in isbitarna i en handduk så att du inte skadar huden när du trycker dem mot huden.
Ett gammals husmorsknep för att lindra blåmärken är att mosa färsk persilja och applicera på området i några minuter, gärna flera gånger om dagen. Örten sägs ha en smärtlindrande och antiinflammatorisk effekt som kan hjälpa till att påskynda läkeprocessen.
Även salt sägs ha förmåga att minska inflammation och smärta. Testa att applicera ett lager på blåmärket och låt det verka några minuter.
Om du plötsligt får väldigt mycket blåmärken och är orolig för att de kan vara tecken på en sjukdom ska du kontakta din läkare. Framförallt bör du vara observant på om du plötsligt får väldigt mycket blåmärken, om de växer sig större och om du känner dig sjuk eller trött.
Källa: 1177, Illustrerad Vetenskap, Steg för hälsa