Experten: Så vet du om din hosta är farlig
Även Pandemin fick oss att tänka annorlunda om mycket. Plötsligt kunde samvaro med vänner och släktingar kännas som ett hot i stället för en trygghet.
Och aldrig förr i modern tid har vi väl reagerat så starkt på hosta och harklingar? En medmänniska som hostade på bussen eller i affären kunde upplevas som en fara för sin omgivning – och så känner kanske många av oss fortfarande? Kanske har du själv varit med om att få oroliga eller arga blickar om du råkat harkla eller hosta?
Men vad är egentligen hosta och varför uppstår den? Vi frågade allmänläkare Christina Ledin:
Hosta i sig är inte farligt eftersom hostan är en skyddsreflex
– Hosta i sig är inte farligt eftersom hostan är en skyddsreflex. När något irriterar i luftrören går en signal till hjärnans hostcentrum som i sin tur signalerar till muskler i bukvägg och mellangärde att dra sig samman kraftigt. Resultatet blir en luftstöt från lungorna upp genom luftstrupen.
Men om man hostar mer än tillfälligt då?
– Långvarig hosta kan vara ett tecken på sjukdom. Oftast handlar det i så fall om en förkylning som brukar gå över av sig själv. Någon gång kan hosta tyda på mer allvarlig sjukdom (och jag återkommer till detta i en separat text här intill).
Kan man hosta så mycket att man får en spricka i revbenen?
– Man kan hosta så mycket att man får ont i bröstkorgens muskler. Men jag tror knappast att någon kan hosta så mycket så att ett revben går sönder. I varje fall har jag aldrig träffat någon patient som råkat ut för det.
Torrhosta vs slemhosta?
Om man hostar utan att det kommer upp slem brukar det kallas torrhosta eller rethosta. Slemhosta innebär att det kommer upp slem när man hostar. Irritation i luftrören på grund av rök, infektion eller sjukdomar som till exempel astma och KOL kan ge hosta med eller utan slem.
Skillnaden mellan torrhosta och slemhosta inte så stor eller avgörande. Det går inte generellt att säga att det ena är farligare än det andra.
Hostmedicin – när hjälper det? Och finns det receptfri sådan?
– Det finns receptfria hostmediciner att köpa på apotek. Men det finns inga vetenskapliga undersökningar som visar att de här medicinerna hjälper mot hosta. Det finns heller oftast ingen anledning att behandla hostan med läkemedel, eftersom hostan ju inte är farlig i sig. Och eftersom hosta som sagt är en skyddsreflex ska inte hostreflexen dämpas i onödan.
– Men om du har långvarig rethosta som gör det svårt att sova kan läkare behöva skriva ut recept på hostdämpande medicin.
5 anledningar till att hosta
1. Det kan bero på slem i luftrören, som irriterar. Det kan i sin tur ha olika orsaker, som en infektion med virus eller bakterier.
2. Rök och avgaser i luften kan reta till hosta.
3. Om man sätter i halsen börjar man hosta för att få upp matbiten som annars kan täppa till luftvägarna.
4. Astma och KOL kan ge hosta som symtom, med eller utan slem. Det kan ibland vara svårt, även för läkare, att skilja de här två sjukdomarna åt. Läkare behöver göra olika undersökningar för att diagnosen ska bli rätt. Rent allmänt brukar astma ge besvär som kommer och går. Ofta har man mer besvär vid ansträngning. KOL brukar börja mer smygande och besvären varierar inte lika mycket.
5. Ett “specialfall” är att vissa läkemedel som används mot högt blodtryck och mot hjärtsvikt kan ge hosta som biverkan. Det här är ofarligt men irriterande. “Biverkningshostan” brukar inte ge med sig. Det finns dock andra läkemedel – prata med din läkare om du tror att du råkat ut för det här!
Finns annan receptfri hjälp?
– Varm dryck kan hjälpa till att lösa slem och göra att man känner sig bättre.
– Honungsvatten som huskur är oftast den bästa hostmedicinen! Men tänk på att barn under tre år inte ska äta eller dricka honung.
Vad tror du om vår inställning till hosta framöver?
– Jag hoppas och tror att vi lämnat den svåraste tiden av pandemin bakom oss, och att vi inte blir lika rädda om någon skulle råka hosta till i affären eller på bussen. Även om vi säkert får leva med covid-19 under lång tid har vaccinet mot sjukdomen redan gjort stor skillnad.
– Ta de vaccindoser du erbjuds och uppmana dina vänner och släktingar att också göra det!
8 symtom du bör man se upp med när det gäller hosta:
1. Hosta i sig är inte farligt men hosta kan vara tecken på att något är fel. Om du får hosta och har svårt att andas ska du eller närstående ringa 1177 eller 112 för hjälp.
2. Samma sak om du misstänker att du själv eller någon i din närhet har fått något som sitter fast i halsen eller luftrören – ring 112. Det är viktigt att fortsätta hosta om man satt i halsen. Personer i närheten kan hjälpa till genom att uppmana till att fortsätta hosta och att omväxlande dunka i ryggen och trycka till kraftigt under revbensbågen, den så kallade Heimlichs manöver.
3. Om du har hosta som är blodblandad ska du kontakta din vårdcentral/hälsocentral.
4. Om du har hosta och feber i mer än fyra dygn ska du kontakta din vårdcentral/hälsocentral. Det kan vara tecken på lunginflammation, där du behöver antibiotika för att snabbt må bättre.
5. Om du misstänker att du har kikhosta och är gravid efter vecka 27 eller umgås nära med barn under ett år ska du kontakta din vårdcentral/hälsocentral. Kikhosta börjar som en vanlig förkylning men övergår efter en eller ett par veckor i hostattacker, “kikningar”.
6. Om du har hosta som inte går över på tre veckor ska du kontakta din vårdcentral/hälsocentral. Det är särskilt viktigt om du röker!
7. Många förkylningar kan göra att man hostar länge. Men långvarig hosta och blodblandad hosta kan i värsta fall vara tecken på allvarlig sjukdom som lungcancer. Sök vård utan att vänta i onödan så har du så bra chanser som möjligt till effektiv behandling!
8. Hosta kan vara ett tecken på covid 19. Även om du är vaccinerad bör du enligt de senaste rekommendationerna lämna prov. Du kan läsa på 1177.se eller ta kontakt med din vårdcentral för att få information om hur det går till just där du bor.