Experten: Lär hjärnan ha roligt utan sprit
1. Vill du ändra dina alkoholvanor? Sätt upp ett mål!
Om du vill ändra dina alkoholvanor, bestäm dig först för hur mycket du tycker är okej. Dels hur mycket du vill tillåta dig per vecka, dels hur mycket det får bli vid enstaka tillfällen. Forskare i flera länder rekommenderar max nio glas per vecka och max tre glas per dryckestillfälle. (Ett glas innehåller 33 centiliter starköl, eller 12 centiliter vin eller 4 centiliter sprit).
2. Följ upp hur mycket du dricker
Notera dagligen under en månad hur många glas det har blivit. Jämför med det mål du har satt upp.
3. Bli medveten om risksituationerna för ditt drickande
I vilka situationer blir det för mycket? I vissa sällskap och sociala sammanhang dricker du för mycket? Är det kopplat till stress och behov av att varva ner? Bli medveten om risksituationerna.
Orolig över ditt drickande?
Oroar du dig för din egen eller någon annans alkoholkonsumtion? Då kan du exempelvis vända dig hit:
• Alkoholhjälpen, erbjuder information, stöd och hjälp samt ett forum där du kan dela med dig av dina erfarenheter med andra i liknande situation: alkoholhjalpen.se.
• Alkohollinjen, råd och stöd både för dig som är drabbad och för anhöriga: alkohollinjen.se, tel: 020-84 44 48.
• Anonyma alkoholister erbjuder stöd: aa.se.
• På Vårdguiden 1177 finns tips på hur du kan göra för att ta dig ur beroende på egen hand: 1177.se.
4. Förekom och undvik situationer med alkohol
Vad kan du göra i stället i risksituationer? Kan du undvika dessa, och kanske undvika vissa personer? Kan du komma på sätt att hantera situationen utan att dricka mer än din plan tillåter?
5. Motionera - fysisk aktivitet minskar suget efter alkohol
Rör på dig och träna regelbundet, gärna varje dag. Fysisk aktivitet minskar alkoholsuget om du känner av det. Förlägg gärna träningen på tider då du i normala fall skulle ha druckit alkohol, så minskar du risken att trilla dit. Efter ett träningspass har alkoholsuget oftast försvunnit.
6. Ha roligt utan alkohol
Sysselsätt dig med andra aktiviteter och hobbies som inte innehåller alkohol. Då vänjer du hjärnan vid att ha roligt utan att dricka. Lär dig också att vara social utan alkohol i kroppen.
I dag finns det gott om alkoholfria öl och viner när du går ut på middag eller träffar vänner på krogen. I dag är det också ett mer accepterande klimat mot alkoholfritt. Många är oroliga för just den aspekten, men sanningen är att de flesta inte bryr sig om det kommer på tal. (Snarare blir de flesta imponerade om någon gör en sådan förändring).
Källa: Sven Andréasson, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.