Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Experten: Så behandlar du håravfall och tunnhårighet

12 feb, 2016
author Anette Bülow
Anette Bülow
Därför tappar du hår och så kan du behandla problemen
Tunnhårighet och håravfall bland kvinnor är vanligare än man tror. Hårexperten Johanna Carlsson, specialistläkare på Läkarmottagning Vasa Viktoria i Göteborg, reder här ut varför vi tappar håret, vilka behandlingar som hjälper och vad du själv kan göra för att få ett bättre hår!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varför tappar jag håret?

1. Ärftligt håravfall

—Den vanligaste orsaken är ärftligt håravfall (androgen alopeci), som även drabbar män. Den här formen av hårfall kommer långsamt och ofta tar det tid innan man märker att man har blivit tunnhårig. Hos kvinnor blir håret tunnare mitt uppe på huvudet. Till skillnad från män blir kvinnor mycket sällan helt kala på huvudet. Kvinnor får oftast behålla hårlinjen, men hos män är det ju vanligt att hårfästet kryper uppåt, berättar Johanna Carlsson.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

2. Diffust håravfall

—Näst vanligast är diffust håravfall (telogent effluvium). Här tappar man plötsligt mycket hår. Det är ofta ett tydligt förlopp där stora tussar lossnar över hela huvudet. I de flesta fall vet man inte vad som orsakar diffust håravfall, men det kan bero på sjukdom, järnbrist, kraftig viktminskning eller en livskris då man mår psykiskt dåligt. Läkemedel, t ex hjärt-, blodtrycks- och blodförtunnande mediciner, kan också orsaka tillfälligt håravfall, säger Johanna.

Specialistläkaren Johanna Carlsson.
Ett plötsligt och kraftigt håravfall kan bero på en bakomliggande sjukdom, förklarar specialistläkaren Johanna Carlsson. Därför ska det alltid utredas.

Hon påpekar att det därför alltid är viktigt att söka läkare om man tappar stora mängder hår för att undersöka vad som är orsaken. Järntillskott eller byte av läkemedel kan vara aktuellt om det är skälet till håravfallet. När man inte hittar någon orsak till håravfallet kan man lugnt vänta ett halvår innan man påbörjar någon behandling, eftersom håret kommer tillbaka i två tredjedelar av fallen.

3. Fläckvis håravfall

Annons

—Den tredje vanligaste orsaken är fläckvis håravfall (alopecia areata). Det är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunsystem angriper hårsäckarna så att de slutar fungera och det då blir kala fläckar på huvudet. Man kan också tappa allt hår. Den här sjukdomen drabbar ca 200 000 personer i Sverige. I de flesta fall kommer håret tillbaka efter ett till två år, men det är vanligt med återfall.

Vilka behandlingar hjälper mot håravfall?

1. Stimulerande lösning

—Det enda preparat som det finns vetenskapliga bevis för att det fungerar är läkemedlet Minoxidil.

Läkemedlet är en lösning som stimulerar hårväxt vid tidiga former av håravfall. Den smörjs in i hårbotten två gånger om dagen och det tar minst fyra månader innan effekten märks. När man slutar med medlet tappar man den uppnådda effekten inom några månader.

Säljs receptfritt på apoteken, ca-pris 189 kr. ANNONS Här kan du köpa det.

Minoxidil håravfall

 

2. Hårtransplantation

—Hårtransplantation fungerar bättre för män än kvinnor. När det gäller kvinnor kan man aldrig garantera ett varaktigt resultat. Jag tycker att man får diskutera detta med varje individ, för det finns en del kvinnor som det passar för.

3. PRP (platelet rich plasma)

—Vid den här metoden tar man blod från patienten, isolerar blodplättarna (trombocyterna) och injicerar dem i hårbotten tre gånger med en månads mellanrum. PRP stimulerar hårsäckarna naturligt genom att stimulera våra stamceller och blodcirkulationen. Det är viktigt att man gör en ordentlig bedömning om behandlingen passar. Om den gör det kan man få gott resultat, men den passar inte alla, säger Johanna.

Annons

4. Kosttillskott

På apoteken och i hälsokostaffärer säljs olika kosttillskott som utlovar tjockare hår och tillväxt. De innehåller ofta vitaminer och mineraler som zink, koppar och selen.

Kosttillskott starkare hår

Apotekets egna kosttillskott som innehåller zink, selen och koppar, ANNONS här kan du köpa det.

Vitaminer för håravfall

Kosttillskott från Lernberger stafsing, innehåller biotin, zink, selen och ska stimulera tillväxten av hår, ANNONS här kan du köpa det.

—Det finns ingen vetenskaplig dokumentation som visar att det fungerar. Om du är frisk och äter en välbalanserad kost finns det ingen anledning att ta kosttillskott. Det är mycket sällsynt att man har brist på zink. Tar du kosttillskott fast du inte behöver kissar du bara ut det, säger Johanna.

Vem ska jag skylla på?

Det sägs att män ärver tunnhårigheten från sin mammas sida, dvs om morfar var tunnhårig blir hans dotterson det också. Stämmer detta och gäller det även kvinnor?

—Ja, det stämmer till viss del. En del av arvsanlaget för hår sitter på X-kromosomen så det spelar in, men samtidigt handlar det här om komplex genetik så det är inte riktigt så enkelt. Man kan i alla fall säga att det inte bara är en skröna, förklarar Johanna.

Annons

Håravfall – ett ålderstecken

Håravfall är mycket vanligt. En tredjedel av alla kvinnor drabbas någon gång i livet av håravfall. Efter klimakteriet upplever ungefär hälften av kvinnorna att håret blir tunnare. Då kan också kvaliteten på håret försämras och håret mister glansen och blir tunnare. Ju äldre man blir, desto tunnare blir håret.

Torr hårbotten och mjäll

Det är helt naturligt att döda hårceller lossnar från hårbotten. Ofta är det inget du märker, men det kan ställa till med problem som:

1. Torr hårbotten

Använd schampo för torr och känslig hårbotten. Undvik hårspray med alkohol eftersom det torkar ut.

Schampo mot känslig hårbotten

Schampo från daxxin, motverkar torr hårbotten, ANNONS här kan du köpa det.

2. Mjäll

Använd mjällschampo. Testa olika produkter och se vilket schampo som passar dig bäst.

Mjällschampo för irriterad hårbotten

Mjällschampo från daxxin, motverkar irriterad hårbotten, ANNONS här kan du köpa det.

3. Mjälleksem

Om du förutom mjäll har en röd och irriterad hårbotten bör du söka läkare. Oftast behövs receptbelagd behandling, t ex kortisonliniment.

Fimpa för finare fjun!

Håret mår bättre och ser bättre ut om du lever sunt. Bra kost, regelbunden motion och sömn är bra för håret. Allra viktigast är att inte röka.

—En bra blodcirkulation är viktig för hårsäckarna och varje cigarett gör att mindre mängd syrerikt blod kommer till hårsäckarna, säger Johanna.

Foto: Shutterstock

Annons