Experten: Nytt test kan hjälpa vid sepsis
Sepsis är en lömsk sjukdom som kan börja som en vanlig urinvägsinfektion eller lunginflammation. Men den kan lika gärna komma efter en influensa eller ett sår. Skulle du drabbas gäller det att snabbt få sjukhusvård.
– Vi vet inte i dag vilka av alla dem som söker för en kraftig infektion som efter några timmar eller dagar kommer att få livshotande sepsis, säger Adam Linder. Han är överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus och forskar om sepsis vid Lunds universitet.
Sepsis drabbar fler svenskar per år än vad bröst-, prostata- och tarmcancer gör tillsammans. Ändå är sjukdomen okänd för de flesta. Symtomen varierar, men gemensamt är att kroppen hamnar i ett chocktillstånd när immunförsvaret har reagerat för kraftigt på bakterier inne i kroppen.
– Typiskt för sepsis är att du efter att ha varit lite småkrasslig en tid snabbt blir mycket sämre. Ofta får du feber eller frossa, men inte alltid. Förvirring och svårigheter att andas är också vanligt.
Kan likna influensa
I sin forskning har Adam Linder upptäckt att de som drabbats av sepsis har mer av ett ämne som kallas HBP och som finns naturligt i blodet. Vid en infektion skickar de vita blodkropparna i immunförsvaret ut HBP för att små, små porer ska öppna sig i blodkärlen. Då kan de vita blodkropparna tränga sig ut genom kärlväggen och bekämpa skadliga bakterier runt om i kroppen.
Vid sepsis går allt över styr. Immunförsvaret sätter igång en kedjereaktion och det skickas ut så mycket HBP i blodet att blodkärlens porer öppnas upp för mycket.
– Effekten blir ungefär som med en trädgårdsslang som springer läck. Blodtrycket sänks och blodet får svårt att transportera ut syre och näring i kroppen. Då blir hjärta, lungor och njurar kraftigt ansträngda. Sätts inte vård i form av vätska, syrgas och antibiotika in snabbt kan det leda till allvarliga skador eller i värsta fall döden, förklarar Adam Linder.
Bakterierna som leder till sepsis finns naturligt hos många av oss utan att ställa till med några större bekymmer, bland annat på huden eller i mag-tarmkanalen. Symtomen i början av sjukdomsförloppet kan likna till exempel influensa eller magsjuka och då kan det vara svårt att veta om det är sepsis. Ett hopp som har väckts på senare år genom Adam Linders forskning är ett snabbtest som nu håller på att utvärderas.
– Inom några år hoppas vi att det går att spåra sjukdomen i ett tidigt skede genom att mäta HBP via ett enkelt blodprov. Det skulle i så fall kunna rädda många liv och bespara patienterna skador på exempelvis njurar och lungor, säger Adam Linder.
Av Nina Nordh