Experten: Därför är det aldrig för sent att välja en ny väg i livet
För nio år sedan sa Maria Estling Vannestål, 51, upp sig från ett fast, välbetalt och statusfyllt jobb inom den akademiska världen. Hon gjorde det utan att ha något nytt att gå till, bara vägledd av en stark känsla av att livet pekade i en annan riktning än att jobba mot professorstiteln.
– Jag hade ruvat på det här uppbrottet ganska länge. Det började nog två år tidigare, när jag lite av en slump hamnade på en kvinnofestival.
Se också: 5 positiva saker med att bli äldre
Där deltog hon bland anat i samtalscirklar och frigörande dans – en stor kontrast till livet som lektor i engelska!
– Och det väckte något i mig. ”Det är ju i såna här sammanhang jag vill vara!” kände jag.
Intresset för personlig utveckling växte sig sedan allt starkare, och med detta tvivlen på den egna karriären. En sömnlös natt som slutade med tårar fick maken att säga, ”men så här kan du inte ha det, du måste ju säga upp dig!”.
– Det hade jag knappt vågat uttala för mig själv ens, så att han stöttade mig i detta betydde enormt mycket.
Maria Estling Vanneståls kurs för pensionärer
Sedan dess har hon själv snickrat ihop en ny yrkesbana, som innehåller bland annat författarskap, kurser, föredrag och samtalscirklar, bland annat en kurs för nyblivna pensionärer som ofta kan känna ”och nu då?”.
Maria har också en podd, Drömmen om Målarjord, där hon regelbundet intervjuar människor som på olika sätt följer sin inre kompass, som hon kallar det.
– Ofta har det handlat om människor som har varit med om något livsavgörande, som att man till exempel har blivit uppsagd eller gått in i väggen, för då ställs vi inför frågan ”vad vill jag med resten av mitt liv och vilken väg ska jag gå nu?”.
– Man kan också ha fastnat i en roll som man gör väldigt bra, och andra kan invända,”men du är ju en jättebra lärare, inte kan du sluta!”. Då kan man känna sig väldigt tveksam till om man faktiskt får lov att välja en roligare väg.
Här kommer också uppväxten in, menar Maria.
– Har vi tidigt fått lära oss hur bra det är att vara duktig och ställa upp för andra, så kan det kännas egoistiskt och fult att följa den helt egna inre rösten, inte minst på äldre dar, efter att ha ägnat hela livet åt att anpassa sig efter andras önskemål.
Lyssna till din inre röst
Det Maria lär ut på sina kurser är bland annat att ge sig själv tid och utrymme att överhuvudtaget kunna höra den där inre rösten, till exempel genom att ta en promenad i naturen, sitta på en sten, eller betrakta havet.
Maria Estling Vanneståls tips för förändring
- Kom ihåg att modig inte innebär att inte vara rädd, utan att man gör saker trots att man är rädd.
- Var beredd på att andra kan ha kritiska synpunkter. Det kan förstås vara genuin omtanke för att du inte ska fatta fel beslut, men många gånger kan det också handla om att din planerade förändring triggar en rädsla hos andra, ”borde jag också göra något nytt?”.
- Tänk på att det ganska ofta går att prova saker. Det går att ta tjänstledigt, det går att hyra ut bostäder för att prova att bo på annan ort, eller testa att vara volontär på Röda korset för att se om socialt arbete passar dig.
Läs mer om Marias förändringsarbete här
– Sedan är det kanske inte då insikterna kommer, utan de kan lika gärna komma när man lagar mat en annan dag, men att man trots allt tar sina tvivel och sin söndagsångest på allvar och bestämmer sig för att ta reda på vad man vill.