Eva hade sömnapné: Jag slutade andas 53 gånger i timmen
En trötthet hade börjat komma krypande. Den smög sig på långsamt, så diskret att det knappast märktes. Men Eva, som själv är sjuksköterska, anade med tiden oråd.
– Jag gick och kollade blodprover, D-vitaminnivåer, blodtrycket … men det var ju inget fel, säger Eva.
Kände enorm trötthet
Tröttheten tilltog med tiden och påverkade allt fler delar av hennes liv.
– Jag arbetade och hjälpte till med mina fyra barnbarn. Sedan orkade jag inget mer. Jag satt och somnade på möten och föreläsningar! Det gick inte att hålla sig vaken.
De sociala och roliga stunderna blev allt färre. Tiden gick och telefonen hemma hos Eva, 60 år, började tystna.
– Jag slutade gå på middagar, bio, ut för att dansa. Jag sa ja först, men sedan när det väl var dags orkade jag inte gå och ställde in. Jag ville bara sova och vila. Till slut upphörde ju vännerna att fråga om jag ville hitta på något.
Vaknade med huvudvärk
Varje morgon vaknade Eva med huvudvärk, en värk som aldrig släppte greppet utan låg pyrande under dagen och fick henne att längta hem till vilan. Men den gav ingen lindring – inte heller nattsömnen. Eva vaknade ofta med hjärtklappning och behövde gå upp och kissa flera gånger varje natt.
– Det är något jag aldrig behövt göra innan!
Hade svår sömnapné
Lika långsamt som tröttheten smög sig på ökade hon också i vikt. Till slut började hon själv misstänka att det var nätterna som ställde till det. Kunde hon lida av en lindring sömnapné, månntro? Eva, som bor i skånska Vellinge, sökte läkarhjälp och blev utredd på Ystad sjukhus. Resultatet var chockartat.
– Jag hade 53 andningsuppehåll i timmen! Det räknas som svår sömnapné. Jag blev otroligt chockad och ledsen. Jag visste ju vad diagnosen innebar.
Eva har aldrig hört någon säga att hon snarkar. Men för att ha sömnapné behöver man inte heller snarka särskilt högt. Och lever man ensam, hur ska man då veta? Eva är långtifrån ensam i sin ovisshet om sömnkvaliteten.
Eva fick sin CPAP i mars 2017. Den var, som hon misstänkte, ett åbäke att sova med.
– Den pressar in luft i näsan. Det gav mig panik. Jag trodde aldrig att jag skulle klara det. Men efter en vecka bestämde jag mig för att jag måste kämpa.
Och det gick. Första morgonen med andningsstöd hela natten kunde Eva läsa på sin CPAP-monitor att hon sovit åtta timmar och endast haft tre andningsuppehåll.
– Det var en sådan enorm skillnad att vakna utsövd. Läkaren sa att hon inte förstod hur jag orkat jobba med så svår apné. Det gör inte jag heller, nu efteråt. Det var som att hela livet vände när jag kunde sova igen.
Jobbigt att prata om
Eva började återerövra livet, och energin som återvänt växte sig allt större.
– Jag har varit och dansat igen och haft jättekul, jag går på vattengymnastik och träffar vänner. Mina två söner är så glada, de var oroliga för mig när jag inte mådde bra.
Och på åtta månader har Eva tappat hela 20 kilo i vikt med hjälp och stöd från överviktsmottagningen i Malmö. Samtidigt är sömnapné en sjukdom som Eva fann lite svår att prata om.
– Det är ju inte så roligt att berätta att man snarkar. Jag höll det för mig själv länge. Men jag är så tacksam för mina fina kollegor och allt stöd och förståelse som jag fått före CPAP och nu efteråt även med min viktresa. Läkaren sa att jag skulle känna mig som en prinsessa med andningsstödet och orka ta tag i mitt liv. Nu vet jag inte riktigt hur en prinsessa känner sig… Men jag mår bra och är tacksam för att det finns hjälp att få. Och jag tycker mycket mer om mitt nya jag än mitt gamla. Jag känner verklig lycka.
Det här är sömnapné
● Obstruktiv sömnapné innebär att du har upprepade andningsuppehåll när du sover. Det beror oftast på att tungan faller bakåt i svalget
och täpper till luftströmmen. Ofta är andningsuppehållen mer än 10 sekunder långa och kan pågå 20–30 sekunder. För att få diagnosen sömnapné ska det förekomma fler än fem andningsuppehåll per timme. Varje apné (andningsuppehåll) ska dessutom vara i minst 10 sekunder.
● Central sömnapné är en ovanligare form som beror på att hjärnan under korta stunder inte skickar andningssignaler till lungorna.
Vanliga symtom vid sömnapné
● Extra trött på morgonen när du vaknar.
● Vaknar flera gånger på natten och är kissnödig.
● Har en känsla av att inte ha varit utsövd under en längre tid.
● Huvudvärk.
● Trötthet.
● Koncentrationssvårigheter.
● Humörsvängningar.
● Nedstämdhet.
Av Petra Olander