Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Elisabeths knäartros botades med nytt implantat 

14 okt, 2017
author
Artros ny metod knäimplantat
Elisabeth Rosén drogs länge med smärta i sitt vänstra knä och kunde varken cykla eller gå ut med hunden. Nu har hon – som en av de första i Sverige – fått prova en ny sorts knäimplantat och är helt återställd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Elisabeth Roséns knäartros botades med inplantat.
Efter nästan två års plåga fick jag tillbaka livskvaliten, säger Elisabeth Rosén. Foto: Lena Holmgren

Elisabeth Rosén, 57 år, hade länge ett rörligt jobb med många tunga lyft på ett äldreboende. Som undersköterska innebar det i stort sett att hålla igång hela dagarna med mycket spring. För tre år sedan, vintern 2014, kände hon första gången en ovanlig smärta i vänster knä.

– Det kändes som en ihållande huggande smärta och det värkte för jämnan. Jag hade aldrig tidigare haft problem med knäna eller andra leder.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

När värken inte försvann utan tvärtom malde på även nattetid, vände hon sig till vårdcentralen. Det svullna knät undersöktes noga och läkaren konstaterade att hon nog drabbats av en kraftig muskelinflammation.

– Jag fick några kortisonsprutor vid olika tillfällen, men de hjälpte inte.

Tillbaka hos läkaren blev hon skickad till röntgen, men den visade inget. Elisabeth blev sjukskriven av och till för den ihållande smärtan.

Fick gå med kryckor

Hon bor med sin sambo och två katter i Åtvidaberg. De sex barnen är vuxna och utflugna men de två barnbarnen Gabriel, 11, och Adrian, 2, bor till Elisabeths stora glädje i närheten.

Trädgården är ett av hennes stora intressen och hon var frustrerad över att hon inte kunde sköta den som hon brukar.

– Smärtan blev bara värre och jag fick gå med kryckor. Jag sov dåligt på nätterna och det påverkade humöret. Jag kunde varken cykla, gå ut med hunden eller jobba i trädgården och hade svårt att köra bil, säger Elisabeth.

Hon fick en remiss till en ortopedspecialist på Motala sjukhus. Där fick hon genomgå en magnetröntgen och då upptäckte man ett litet hål i brosket, en så kallad osteonekros, eller benvävsdöd, där brosket inte återbildats.

Annons

Symtomen är smärta vid belastning av en led. I takt med att tillståndet förvärras ökar smärtan, och den drabbade kan även känna smärta från leden vid vila. Om leden och benet börjar förstöras kan allvarlig smärta uppstå och leden blir obrukbar.

Episurf skonsammare metod

– Vi tror att skelettet är dött där, sa läkaren. Väntar vi för länge kommer skelettet att rasa. Du måste byta hela knät.

Ortopeden kände till att det fanns ett nytt knäimplantat, Episealer, som skulle kunna vara en lösning för Elisabeth. Det har många fördelar jämfört med de större knäoperationerna där man får en knäprotes inopererad. Det är en omfattande operation som kräver en lång konvalescens på 3–6 månader och efter 10–15 år måste protesen bytas ut.

– Ortopeden förklarade att med Episurfmetoden skulle jag i stället kunna gå hem direkt efter operationen och vara återställd efter 4–6 veckor. Jag tackade ja omedelbart, säger Elisabeth.

Smärtfri efter tre veckor

I maj 2015 opererades Elisabeths knä med den nya metoden på Motala sjukhus.

– Hålet lagades med en sorts plugg som tillverkats exklusivt för att passa min skada. Jag var vaken under operationen som var över på en timme. Där var fullt med läkare som alla ville titta på den nya tekniken.

Hon låg kvar ett dygn för observation och fick åka hem dagen efter.

– Redan efter tre veckor var jag smärtfri. Det kändes helt fantastiskt, säger Elisabeth.

Efter operationen gick hon på kryckor i sex veckor. Därefter fick hon en skena som avlastade knät vid längre ansträngningar som promenader och cykelturer.

– Jag gick hos en sjukgymnast den första tiden och fick övningar efter ett träningsprogram.

Cyklar till jobbet igen

I juli, två månader efter operationen, var allt tillbaka till det normala. Elisabeth kunde ta igen allt hon missat.

Annons

– Jag kunde cykla, gå i skogen och jobba i trädgården igen. Efter nästan två års plåga fick jag tillbaka livskvaliteten. Helt otroligt skönt.

I augusti kunde hon börja jobba som vanligt. Hon har fortsatt att träna knät. I dag jobbar hon heltid och cyklar till jobbet.

– Jag kan cykla flera timmar om jag vill. Jag har verkligen haft tur som hamnade rätt i en ny behandling. För bara några år sedan hade jag varit tvungen att byta ut hela knät.

Läs också: Nytt hopp för slitna knän

Symtomen kommer smygande

Artros är en sjuklig nedbrytning av brosket i leden. Processen sker långsamt. Slag och skada mot knät kan trigga sjukdomen och när den väl börjat kan den vara svår att stoppa.

• Omkring 12,5 procent av Sveriges befolkning över 45 år har knäartros.

• Symtomen kommer smygande och gör sig ofta påminda efter vila eller vid belastning. Knät kan bli ömt, varmt och svullet.

• Fysisk aktivitet som förbättrar muskelfunktionen har en positiv effekt och lindrar smärtan.

• Övervikt är en riskfaktor vid knäartros. Kraftigt överviktiga har åtta gånger större risk att drabbas än normalviktiga. Även en lätt övervikt, som 7–8 kilo, innebär en förhöjd risk.

• Vid 60–65 års ålder kan man få en knäprotes som ersätter knät. Protesen har en livslängd på 10–15 år, vilket kräver fler operationer med stigande ålder.

Av Margaretha Eldh

Läs också:

TV-doktorns 6 bästa råd mot artros

Det här är artros

Camillas värk och trötthet var muskelreumatism

Annons