Elisabeth vägrade operation för myom i livmodern
Elisabeth vägrade operation som behandling av myom
När Elisabeth blödde igenom kläderna trots både dubbla och tredubbla mensskydd, när hon inte kunde lämna hemmet utan att ha ombyteskläder med sig och ständig koll på var närmaste toalett låg och när hon blev så svag att hon nästan svimmade av utmattning förstod hon att något var riktigt fel.
Läs också: Symptom på myom
– Värst var blödningarna. Medicinen som skulle minska dem hjälpte inte och jag skulle aldrig vågat bära ljusa jeans, som jag har nu. Jag var sjukskriven för utbrändhet, men i efterhand undrar jag om min utmattning inte hade sin grund i myomen, säger Elisabeth Alraek Kågström.
Stort myom i livmodern
Elisabeth har alltid varit mån om sin hälsa, hon jobbar som kostrådgivare och brinner för att hjälpa andra till ett hälsosammare liv. Men nu hade hon drabbats av något som hon inte själv kunde åtgärda.
En ultraljudsundersökning visade att Elisabeth hade myom, varav det största hade storleken av ett barnhuvud.
– Efteråt förstår jag inte att jag inte såg det själv, för när jag låg ner på rygg buktade myomet ut som en bula på magen.
Läs också: Lipödem drabbar främst kvinnor
Rekommenderades hysterektomi-operation
Doktorn satte upp henne på en kölista för att operera bort livmodern och prover togs för att förbereda operationen, så kallad hysterektomi.
– Doktorn ringde mig och sa att de inte kunde operera eftersom jag hade så dåligt järnförråd i kroppen. Ferritinvärdet (järnvärdet) var i botten, trots att blodvärdet var okej. Jag var tvungen att få järn intravenöst under två veckors tid, varannan dag.
Läs också: Hannas förlossningsskador slutade med stomipåse
Elisabeth är en vetgirig person och i väntan på operationen började hon googla på myom och hysterektomi.
Bilder från myom-operation skrämde
Operationsfilmen hon hittade på Youtube skrämde henne, liksom risken att omedelbart kastas in i klimakteriet. Hon var ju bara 43 år, och även om hon redan hade fött de barn hon ville ha så kändes det inte bra att plötsligt tvingas bli infertil.
När hon hittade information om en annan metod blev Elisabeth nyfiken.
– Myomembolisering innebär att man ”svälter ut” myomet genom att framkalla infarkt i de kärl som försörjer myomet med syre. Jag meddelade doktorn att de kunde avboka min operationstid, jag ville behandlas med embolisering i stället, säger Elisabeth och berättar att hon genast stötte på ett massivt motstånd.
På kvinnokliniken i Skellefteå hade man ingen erfarenhet av metoden, och man ansåg att metoden inte var beprövad och att Elisabeths myom var för stort för att behandlas. Men hon tänkte inte ge sig, utan tog kontakt med kvinnokliniker runt om i landet, tills hon fick napp!
– Jag kom i kontakt med röntgendoktorn Ann Wigelius som hade utfört embolisering tidigare på universitetssjukhuset i Umeå. Hon var villig att behandla mig och det var en enorm lättnad att äntligen få hjälp. Det ska ju vara lika vård för alla, så nu fick jag min remiss.
Myomet krympte
Elisabeth blev inlagd dagen före ingreppet, som utfördes under lokalbedövning och tog cirka 30 minuter. Ett par dagar senare var hon hemma och i takt med att myomet ”svältes ut” minskade dess omfång. Efter ett år hade det krympt till tio procent av sin ursprungsstorlek och alla Elisabeths besvär har upphört.
Hon tycker att det är viktigt att kvinnor med myom får veta att embolisering är ett alternativ till operation. Att kvinnan själv får välja!
– Jag berättar gärna för mina medsystrar om hur den här metoden funkar. Fortfarande är det bara en handfull kvinnor i Västerbotten som har fått genomgå embolisering och jag tror att många opererar bort sin livmoder i onödan. De flesta vet inte ens om att det finns alternativ, något vi har rätt att få veta!
Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Petra Isaksson