Donnas ögonbesvär var hjärntumör: Läkaren räddade mitt liv
Det är ett och ett halvt år sedan Donna Helmer, 53, i Malmö opererades. Hennes tumör är borta och hon är frisk, även om hon fortfarande kämpar med en viss trötthet.
– Jag gick mycket på body step och spinning tidigare. Det har jag inte kommit i gång med än, säger hon.
Huvudvärk och högt blodtryck
Donnas bekymmer började hösten 2010 med huvudvärk och ett svajigt blodtryck. Hon vaknade ofta på nätterna och tog tabletter mot smärtan.
– Trottoarkanten började försvinna när jag cyklade och en mörk fläck hängde envist kvar framför ena ögat, berättar hon.
Hos sin optiker klagade Donna över ett brytningsfel på ena ögat. Hans reaktion gjorde henne förbryllad.
– Han sa att brytningsfelet satt i mitt friska öga och frågade om jag varit hos doktorn.
Vid det laget hade Donna ännu aldrig varit hos någon ögonläkare.
– Som ensamstående mamma till två tonårskillar hade jag inte tid att vara sjuk, förklarar hon.
Bokstäver och textrader försvann
Men när hon satt framför tv:n och bokstäver och textrader bara hoppade omkring och försvann förstod hon att hon måste göra något.
– Jag tittade på fotografier av mina grabbar och deras ansikten förändrades drastiskt när jag blundade med ena ögat, säger hon och rösten stockar sig lite.
På ögonkliniken undersöktes Donna av specialistläkaren Carin Gustavsson.
– Hon sa, och jag glömmer det aldrig: ”Donna, du gör mig orolig – det är inget fel på dina ögon.”
Upptäckte en hjärntumör
Kort därefter kom förklaringen, Donna hade en stor hjärntumör som tryckte på synnerven. Tre veckor senare opererades hon på neurokirurgen i Lund.
– Ingreppet gick bra och tumören var godartad. Det var min lycka att jag kom till en duktig ögonläkare. Hon räddade mitt liv, säger Donna.
I dag är Donna tillbaka på jobbet. Men hon glömmer aldrig det första hon gjorde när hon kom hem från sjukhuset.
– Jag gick ut i trädgården och vattnade blommorna. Och jag lät vattnet rinna över fötterna. Jag kände mig så oerhört levande – det blir väl så när man fått livet tillbaka!
Doktorn: Sjukdomarna är synligare i ögat
Carin Gustavsson, medicine doktor och specialistläkare vid ögonkliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö, svarar på frågor om ögondiagnostik.
Varför kan ögat avslöja hur det står till i kroppen?
Fördelen med ögat är att man har full insyn till kärlbädden genom pupillen. Det gör sjukdomarna synligare. Man ser helt enkelt ögats kärl mycket tydligare när det inte finns hud i vägen och man behöver inte röntga.
Vad ser du när du tittar i ögat?
Ögats blodkärl ser ut som ett träd med synnerven som stam och kärlen som grenar och kvistar. Finns det inget blodflöde kan man t ex se att det blir vitt i stället för rött. Har du en propp finns det blödningar i ett visst mönster. Du kan ha läckage av proteiner, kanske synnerven är svullen eller kärlen böjer sig på ett ovanligt sätt. Mönstret varierar beroende på vilken den bakomliggande sjukdomen är.
Hur reagerar dina patienter när de söker för ögonproblem och får veta att de kanske har något helt annat?
Det kommer ju ofta som en överraskning. Krisreaktioner kan inträffa, men de flesta är tacksamma för att få veta och sedan förmedlas vidare till rätt vård. Är det inte bråttom så kan det blir remiss till vårdcentralen för att reda ut bakgrunden till sjukdomen. Men har du en blodpropp i en artär måste det gå snabbt med tanke på risken för stroke. Då blir det remiss till medicinakuten.
När tycker du man ska gå till en ögonläkare?
Om man har en akut synnedsättning eller om man har skadat sig. Annars kan vårdcentralen sköta det mesta, som torra ögon, varbildningar eller bindhinneinflammation.
Se också: Jenny har en elakartad hjärntumör: "Jag ska klara det."
Ögonen avslöjar din hälsa
De allra flesta sjukdomar kan sätta spår i ögonen. Därför kan ögonläkaren upptäcka sjukdomar som inte har ursprung i ögonen men ändå ger symtom där. Här är några exempel:
Diabetes: Kan ge kärlskador i näthinnan. Syns som blödningar, svullnad och läckage av vätska i ögonbottnen.
Högt blodtryck och blodpropp: En blodpropp i ögats kärl kan vara ett allvarligt varningstecken om att blodtrycket är för högt. Syns bland annat som svullnad och sjuklig nybildning av blodkärl.
Reumatism: Inflammation i ögats regnbågshinna kan vara första tecknet på att barn drabbats av reumatism. Märks som en rodnad i ögat, ljuskänslighet och ömhet vid beröring.
Lymfom: Sjögrens syndrom, som yttrar sig som torr inflammation i hornhinna och bindhinna, innebär en ökad risk för att drabbas av lymfom.
Sköldkörtelproblem: Kan visa sig som torra ögon som kan bli röda, svida och kännas som om man har fått in skräp. Uppspärrade ögon och stirrande blick förekommer. Torra ögon är även en vanlig bieffekt av vissa blodtrycksmediciner.
Hjärntumör: Synproblem kan vara symtom på tumör. När denna trycker på synnerven eller när trycket stiger inne i skallen kan synen bli sämre. Diagnosen är aktuell om synnerven i ögonbotten ser ut att vara svullen.
Av Anders Sandström
Foto: Gugge Zelander