Har du näsa för relationer?
Allt verkar ha börjat med en doft. Luktsinnet räknas som det allra tidigaste utvecklade, tätt sammanflätat i det limbiska systemet i hjärnan med både minnesbank och känsloregister. Faktum är att en del forskare har ifrågasatt om vi ens skulle ha känslor ifall vi inte ägde ett luktsinne som fick oss att dela upp världen i ”mmm, gott!” och ”usch, fy”?
Och i den stora känsloresan som vi gör när vi söker och träffar en partner, så är näsan involverad på en mängd olika plan, oftast omedvetet. (Läs mer om det här intill.) Men även i en redan existerande relation, som kanske till och med firat silverbröllop, så fortsätter dofterna att spela en roll.
Doften viktig för romantik
Forskaren Anna Blomkvist vid Stockholms universitet gjorde sin doktorsavhandling i psykologi om just luktens betydelse i nära romantiska relationer. Hon har forskat vidare på det fenomen som kallas ”comfort smelling”, där vi använder vår partners kroppsdoft lite som en vuxen snuttefilt, och upptäckte en del intressanta saker:
Det är inte alla som faktiskt upplever att man får en skön och lugn känsla av sin partners doft. Framförallt är det personer som har ett mer tryggt anknytningsmönster som får detta.
– Inom psykologin pratar man mycket om anknytningsteorier som bland annat innebär att vi tar våra barndomserfarenheter av närhet i relationer med oss in i våra vuxna förhållanden. Har man haft en trygg anknytning till en omsorgsperson (till exempel mamma och pappa) så känner man sig också lättare trygg med rätt partner i vuxen ålder.
– Och vi kunde mäta att det också var bland dessa mer tryggt anknytna personer som partners doft hade som störst lugnande effekt under en framkallat stressig situation, förklarar hon.
Lugn av egen kroppsdoft
Så om din partner är en person som du känner dig trygg med, kände du dig troligen sedd, omhändertagen och älskad i din barndom.
Har man däremot haft en tuffare start i livet, och inte heller har så lätt att lita på att partnern kommer att finnas där i alla lägen, då är det mera troligt att man lugnas mer av den egna kroppsdoften, eller någon helt annan doft som man uppfattar som positiv, till exempel ros.
Lukten av otrohet
Anna Blomkvist upptäckte också att luktsinnet verkar fungera lite som en livboj för sexuell trohet. Det finns nämligen ett samband mellan självrapporterat gott luktsinne och högre nivåer av sexuellt välmående (mer lust, mer sexuellt begär, fler orgasmer) och då också lägre nivå av otrohet. Men den som själv rapporterar att den har ett sämre luktsinne är i sin tur mer benägen att vänstra. Hur kan man förklara de här sambanden?
– Jag tror ju mycket på betydelsen av närvaro i relationer, och att det här eventuellt kan ha att göra med hur närvarande man är i sin relation, hur väl man plockar upp sin partners signaler överhuvudtaget från alla sinnen, och doftsignaler är en del av dessa, förklarar hon.
Luktsinnet påverkar hälsan
Att förlora delar eller hela sitt luktsinne, vilket kan hända efter exempelvis en långdragen virusinfektion, vet man också innebär risker för hälsan, både fysiskt och psykiskt.
INXS-sångaren Michael Hutchens, som begick självmord i slutet på 80-talet, hade förlorat sitt luktsinne efter en bilolycka. Med desperation hade han uttryckt ”I can’t even taste my girlfriend!”
Den som tappar luktsinnet tappar nämligen också smak, eftersom det som vi uppfattar som smak i själva verket till störst del är lukt. Tidigare covid-sjuka, som kan drabbas av tillfälligt tappat luktsinne, kan meddela hur tråkigt det blir med maten.
Dofter i ett förhållande
Men att inte kunna känna smaken av sin partners kyssar, eller kunna snusa in den söta doften från ett litet barnhuvud, eller ens lägga märke till om man själv luktar svett, kan förstås vara deprimerande.
Det är olika hur man upplever att ha ett sämre luktsinne.
– Det är olika hur man upplever att ha ett sämre luktsinne. Det finns många sorgliga berättelser, men de ska också balanseras upp med de som inte verkar påverkas så mycket alls. Är man orolig för hur man doftar och lever i ett förhållande så kan man använda sin partner som hjälp. Eller så utarbetar man en strategi och kommer fram till att ”jag duschar och tar sen två sprut parfym” och nöjer sig med det, säger hon.
Attraktion på flaska
Parfym ja. Det är ett kapitel i sig och forskaren Anna Blomkvist konstaterar bara att det limbiska systemet faktiskt reagerar lika bra på syntetiska dofter som äkta. Den så kallade ”AXE-effekten” i reklamen verkar alltså finnas på riktigt, i den bemärkelsen att en del av attraktionen till vår partners doft faktiskt kan komma från flaska.
– Det måste inte vara komplexa kroppsdofter, utan vi gillar ju också helt enkelt sånt som doftar gott!