Ditt hår kan avslöja hur du mår
Är du deprimerad, stressad, äter dåligt eller bär på en dold sjukdom – allt syns på håret.
– Håret, precis som huden, är ett bra mätinstrument för att se hur man mår. Inre sjukdom, både kroppslig och själslig, avspeglas på hårets kvalitet, säger Lennart Emtestam, professor vid hudkliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
Lämnar spår i hår
Håret fungerar som ett minneskort. Det mesta du äter och dricker sparas i håret. I varje hårstrå lagras allt från flera år tillbaka. En enkel håranalys kan till exempel avläsa dina alkoholvanor och om du tar några läkemedel. Spåren kan sitta i flera månader.
– Att håret är så speciellt beror på att det fungerar som en kalender eller ett arkiv över vad man intagit under en lång tid, från månader upp till år beroende på hur långt hår man har, säger Lennart Emtestam.
Om håret känns risigt, tunt och livlöst kan det vara tecken på järnbrist, till exempel i samband med klimakteriet.
Det går enkelt att rätta till med järnrik mat som rött kött, fisk, fågel, ägg och gröna grönsaker, eller med järntabletter.
– Att håret är slitet kan även bero på att man är deprimerad. Själsliga symptom som depression och missbruk visar sig snabbt på håret, också för att den drabbade sköter håret sämre, säger Lennart Emtestam.
Onormalt håravfall
Känns det som om du tappar mer hår än normalt kan det vara tecken på att allt inte står rätt till i kroppen. Att tappa hundra hårstrån om dagen är normalt och inget att oroa sig över.
Men om du är deprimerad, stressad eller har bantat för hårt kan det hända att du tappar lite mer än normalt. Då har du drabbats av diffust håravfall, att håret tunnas ut. Andra situationer som framkallar ett större håravfall än normalt är i samband med en längre tids feber, graviditet, olycka eller allvarlig sjukdom.
Utbrändhet och stressrelaterade sjukdomar kan leda till fläckvis håravfall, till och med kala fläckar på huvudet.
– Akut sjukdom, som influensa, eller om man går igenom en svår stressituation kan påverka håret så att det går in i en plötslig vilofas. Då kan man efter några månader få ett kraftigt håravfall. Men det är inget permanent tillstånd, utan håret kommer så småningom tillbaka av sig självt, säger Lennart Emtestam.
Hormonbrist kan vara orsaken
Om du börjar tappa mycket hår och samtidigt märker att ögonbrynen tunnas ut, kan det vara tecken på hormonbrist.
– Sjukdomar som leder till låg ämnesomsättning och dåliga blodvärden kan ge håravfall. En vanlig sjukdom bland kvinnor är hypotyreos, underfunktion av sköldkörteln. Men om sjukdomarna behandlas får man tillbaka sin normala hårväxt igen.
Läs också: Camilla led av hypotyreos – frisk av naturligt hormon
För att håret ska hålla en god kvalitet och växa bra är det viktigt att man äter näringsriktigt. Eftersom hårsäcken går djupt ner i underhuden för att få tillgång till blodkärlens ständiga tillförsel av syre och alla nödvändiga näringsämnen, ger frisk blodcirkulation och rätt näringsbalans friskt hår.
– Eftersom håret normalt växer cirka en centimeter i månaden, tar det 3–9 månader innan en sundare livsstil syns på håret.
Så snabbt växer håret
- Ett hårstrå växer ungefär 1,5 centimeter i månaden.
- Hår strået växer i sex år innan det går in i en vilofas som varar i 2–3 månader. Då slutar håret växa och stöts slutligen bort av ett nytt hårstrå som växer ut underifrån.
- Processen börjar sedan om igen.
- Hur långt ditt hår kan bli beror helt enkelt på hur hur lång tillväxt fas dina hårstrån har, alltså hur länge de hinner växa innan de går in i vilofasen.
Av Margaretha Eldh