Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Det började som en vanlig förkylning

28 sep, 2015
author Maria Strömqvist
Maria Strömqvist
Ann-Charlotte Karlsson drabbades av lunginflammation – läkarna trodde det var en vanlig förkylning.
Det började med lite hosta och feber och slutade med en vecka på sjukhus. Och en lång rehabilitering. Inför årets säsong tänker Ann-Charlotte Carlsson absolut vaccinera sig mot lunginflammation. ”Så sjuk vill jag aldrig bli igen!”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag var så kraftlös att jag fick åka rullstol

Lunginflammation, det får väl bara gamla människor som redan är lite klena. Inte yngre, friska personer, tänkte Ann-Charlotte, 55, innan hon själv insjuknade förra hösten.

– Jag hoppas att jag aldrig blir så sjuk igen. Jag orkade absolut ingenting, knappt ens att äta, säger Ann-Charlotte Carlsson om den värsta pärsen i sitt liv.

Det var chockartat att hon, som äter hälsosamt, tränar varje vecka och promenerar mycket, blev så dålig att hon akut måste läggas in på sjukhus.

– Det var förfärligt, och återhämtningen tog väldigt lång tid. Det fick mig faktiskt att börja tänka lite annorlunda och bidrog också till att jag och Thomas, som har varit sambor sedan 1991, gifte oss i början av det här året. Plötsligt insåg jag att ”oj då, vi kanske inte är så unga längre”, säger hon med ett litet skratt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det hela startade med en förkylning som hon inte tog på allvar. Hon brukar få feber när hon har någon infektion så det var inget som oroade henne. Hon valde att jobba trots att hon kände sig hängig. I början av november skulle Ann-Charlotte, som är jurist på Skatteverket i Stockholm, iväg på en tjänsteresa till Malmö och ville inte avboka den.

– Resan påbörjades en onsdag. Dagen efter märkte jag att febern steg, och när vi sedan flög hem kändes det som att jag hade fått en propp i huvudet. Det gjorde jätteont och var otroligt obehagligt!

Kände sig eländig

Veckan efter låg hon hemma med hög feber och hosta. Hon tog Alvedon för febern men de hjälpte inte.– Jag trodde att jag hade influensa, då kan man ju bli jättesjuk. Jag kände mig så eländig att jag inte orkade ta mig till doktorn och tänkte att det skulle gå över av sig själv. Men jag ringde min distriktsläkare. Hon skrev ut en hostmedicin och sa att om jag inte blev bättre måste jag komma in.På fredagen var Ann-Charlotte så dålig att hennes man skjutsade henne till vårdcentralen. Där konstaterades att hon hade väldigt dålig syreupptagningsförmåga. Läkaren misstänkte lunginflammation och en lungröntgen visade att det var så. Ann-Charlotte fick penicillin. Men febern gick inte ner.På måndagen var Ann-Charlotte tillbaka på vårdcentralen. Då var hennes syreupptagning ännu sämre och hon skickades med sjuktransport till Karolinska sjukhuset.Där fick hon penicillin intravenöst men blev inte bättre. Efter ett dygn kom svaret på odlingarna som gjorts. Det visade att hon hade två sorters bakterier som orsakar lunginflammation, både pneumokocker och mykoplasma. Hon fick en annan typ av antibiotika, och äntligen började febern gå ner.– Men jag var fullständigt kraftlös. Jag fick syrgas för att förbättra min syreupptagning men det hjälpte dåligt. Jag som normalt har ganska bra kondition kunde knappt sätta mig upp i sängen.Petra fick sepsis efter förlossningenLäs mer

Annons

Ann-Charlotte har ingen aning om hur hon blev smittad, men gissar att det var på bussen eller tunnelbanan.

– Där finns ju alltid någon som hostar och nyser.

Lång väg tillbaka

Att hon till slut kom på benen tackar hon sin sjukgymnast, Ulrika Thunström, för.

– Hon sa att jag måste upp så att mina lungor kunde vidga sig. Jag fick åka rullstol till träningslokalen och där fick hon mig att gå några steg. Jag fick också göra en sorts lungträning med en liten pipa som man andas med motstånd i. Det var väldigt jobbigt i början men Ulrika peppade mig.

Efter en knapp vecka blev Ann-Charlotte utskriven. Men vägen tillbaka till normal kondition var lång. I början orkade hon bara gå några hundra meter på kajen hemma vid Saltsjöqvarn, i Nacka.

I mitten av december var hon tillbaka på jobbet, fortfarande inte riktigt pigg men en ny röntgen vid årsskiftet visade att hennes lungor läkte fint. Först fram på vårkanten, efter att hon och maken varit på Seychellerna på en underbar bröllopsresa, kände hon sig riktigt återställd.

– Nu ska jag vaccinera mig mot lunginflammation! För det vill jag verkligen aldrig mer drabbas av, säger hon med eftertryck.

Lunginflammation kan bli livshotande

Lars Rombo är infektionsläkare.
Infektionsläkare Lars Rombo.

Lunginflammation är en allvarlig sjukdom, som i värsta fall kan bli livshotande. Var tredje person drabbas någon gång. Små barn, äldre personer och de som har kroniska sjukdomar är särskilt utsatta. Vaccinering mot pneumokocker minskar risken att bli svårt sjuk.

Annons

Lars Rombo är infektionsläkare och professor vid Karolinska Institutet och kan förklara vad som orsakar lunginflammation:

– Mer än hälften av alla fall orsakas av pneumokocker. Mykoplasma är en annan orsak, men då blir man inte lika svårt sjuk som av pneumokocker. Det är egentligen två olika sjukdomar även om de heter lunginflammation båda två.

Hur sprids lunginflammation?

– Bakterierna är inte så väldigt smittsamma. Om någon hostar eller nyser kan de fara iväg någon meter. Men det vanligaste är kontaktsmitta, t ex att den som bär på bakterierna kliar sig i näsan och sedan hälsar på någon. Typiskt är också ”barnbarnssmitta”, eftersom små barn ofta bär på pneumokocker.

När är det ”högsäsong” för lunginflammation?

– Under vinterhalvåret. Det finns ett ganska starkt samband mellan influensa och lunginflammation. Under en influensaepidemi ökar risken att få lunginflammation markant. Influensaviruset skadar luftvägscellernas yta så att bakterierna lättare kan komma in.

Är risken större om man drabbats av lunginflammation tidigare?

– Ja. Har man haft lunginflammation, orsakad av pneumokocker, en gång är sannolikheten att man får det igen ungefär fyrdubblad. Det kan även bero på genetiska orsaker; rökning liksom kraftig övervikt påverkar också.

Hur bra skyddar vaccination mot lunginflammation?

– Standardvaccinet ger omkring 60 procents skydd mot svår lunginflammation, där bakterierna kommer in i blodet och orsakar blodförgiftning. Över tusen personer per år i Sverige insjuknar i livshotande lunginflammation.– Sedan har vi ett nytt vaccin, som används till små barn. Vuxna i särskilda riskgrupper kan också vaccineras med det, men det är mycket dyrare. Paradoxalt nog är de nya barnvaccinerna så effektiva att de pneumokocker det skyddar mot i stort sett helt försvinner. Det gör att vuxna har mindre nytta av vaccinet, eftersom de inte träffar på sådana bakterier.Gunn sjuk i svår lunginflammation – föll ihop hemmaLäs mer

Hur längre varar skyddet mot lunginflammation?

– Standardvaccinet har sannolikt en skyddseffekt i fem år. Ibland rekommenderas en ny dos efter 5–6 år, men sedan anses det räcka.

Riskgrupper som bör vaccineras mot lunginflammation

♥ Äldre över 65 år.

♥ Personer med kroniska sjukdomar som KOL, hjärtsvikt, njursjukdom.

♥ Rökare.

♥ De som tidigare haft lunginflammation.

Av Lilian Ottosson

Foto: Stefan Nilsson

Annons