Olivolja kan minska risken för hjärtsjukdomar – vi listar 6 hälsofördelar
Alla har vi en flaska olivolja hemma. Den åker fram när vi ska göra en salladsdressing, men annars tryter kanske fantasin kring vad den ska användas till.
Det borde vi ändra på. Olivolja är en fantastisk produkt som sannolikt ger oss en rad hälsofördelar.
De 6 främsta hälsofördelarna med olivolja
1. Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
Olivolja är en nyckelkomponent i Medelhavsdieten. Forskning kring denna kost visar på en rad hälsofördelar, särskilt uppvisas positiva effekter för hjärtat.
Hur då? Jo, olivoljan sänker blodtrycket och minskar det dåliga kolesterolet, det vill säga LDL.
Sannolikt är det kombinationen av enkelomättat fett och antioxidanter, vilket det finns gott om i olivoljan, som är anledningen till den skyddande effekten.
2. Kan minska inflammationer
Inflammationer anses vara en av de största orsakerna till några av våra mest kroniska hälsoproblem. Exempel är Alzheimers och diabetes typ två.
Forskning har upptäckt att olivolja, särskilt den kallpressade jungfruoljan (se faktaruta), kan reducera inflammationer i kroppen. Anledningen tros vara den rika förekomsten av antioxidanter.
3. Kan motverka depression
Forskningsrön visar att olivolja, när den är en del av en hälsosam kost kan spela en roll för att minska risken för depression. Forskningen gjordes på en kost som också innehöll ett stort intag av frukt, grönsaker, fullkorn och fet fisk.
4. Kan förbättra hjärnans funktion
En stor studie från 2015, i ansedda The National Study of Medicine, visade att äldre personer som intog en Medelhavsdiet kompletterad med olivolja eller nötter får bättre kognitiv funktioner, det vill säga hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Ett flertal stora studier har också visat att ett intag av olivolja minskar risken för stroke.
5. Kan skydda mot cancer
Annan forskning, som befinner sig i ett tidigt stadium, antyder att olivolja och dess höga halt av polyfenoler, det vill säga den naturliga antioxidant som finns i oljan, kan ha en skyddande effekt mot vissa former av cancer. Mer forskning behövs innan definitiva slutsatser kan dras, men det verkar som att polyfenolerna ger en positiv effekt i tarmen. Detta genom att antioxidanterna skyddar tarmens celler från skador.
6. Leder inte till viktuppgång
En spansk studie med över 7000 deltagare visade att stora intag av olivolja inte verkade göra deltagarna tjockare. En annan mindre, men något längre studie, visade till och med att måttligt intag av olivolja till ock med kan kopplas till viktnedgång.
Se också: 4 matlagningsmissar som gör grönsakerna mindre nyttiga
Slutsats!
En del av forskningsrönen behöver fler studier för att olivoljans förträfflighet ska kunna försäkras i detalj, men det verkar som att mycket talar för att olivolja är ett klart bättre fettalternativ än de flesta där ute på marknaden.
Detta är olivolja
Olivolja är en naturlig olja som utvinns när hela oliver pressas. Smaken kan variera beroende på pressningsmetoden och platsen där oliverna har vuxit.
Vissa oljor kan upplevas som peppriga och andra kännas som milda.
Olivoljan kan vidare delas in i olika kvaliteter, antingen raffinerad eller oraffinerad.
En raffinerad olja har behandlats för att bli ljusare och mildare.
En oraffinerad oljor är obehandlad vilket innebär att ingen värme eller kemikalier har använts i processen. Detta ger en renare olja med starkare smak.
Den renaste – och dyraste oljan – går under namnet Extra jungfruolja. Den utvinns i en enda pressning och anses vara av högsta kvalitet. Den har också en starkare smak och är mörkare i färgen.
Källor: BBC Food, tidningenhalsa.se, healthline.com.