Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Därför får du håll – och så här botar du smärtan

18 feb, 2020
author Marcus Alm
Marcus Alm
En kvinna med håll i löpspåret.
Foto: Shutterstock/TT
Håll, även kallat mjälthugg, har de flesta upplevt. En kramp-liknande smärta i magens sida eller framtill på magen som kommer när vi sprungit eller ansträngt oss. Men varför får vi håll? Och hur kan vi undvika att få håll i framtiden?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Detta är håll

Den intensiva smärtan som får det att kännas som att du knappt kan andas kan låta farligt, men är faktiskt helt ofarligt. Det finns en hel uppsjö av teorier om vad håll egentligen är, men den exakta funktionen bakom smärtan är ännu okänd.

Därför får du håll

Bland de många teorierna finns många, mer eller mindre, rimliga förklaringar till att du upplever håll, eller mjälthugg.

Det kan handla om en form av kramp: Antingen en kramp i diafragman, som när vi hickar, eller kramp mellan revbenen, i musklerna. Även spänning i buken och hicka i mjälten har nämnts som rimliga förklaringar.

Mjälten ger håll

En mer ingående och utvecklad teori är, enligt Måbra.com, att mjälten pumpar ut så mycket blodkroppar vid träning att den får syrebrist och ger oss håll-smärtan. Man tror att mjälten är inblandad i håll eftersom mjälten transporterar röda blodkroppar. Röda blodkroppar är syrebärande – och när vi tränar pumpar mjälten ut extra mycket syresatta blodkroppar i blodet.

Kvinna med håll ute på en åker.
Exakt varför vi får håll är inte klarlagt. Foto: Shutterstock/TT

En anledning till varför man inte kan säga att det är mjälten som är boven är att vi bara har en mjälte, och den sitter på höger sida. Det förklarar alltså varför vi får ont i den högre delen av magen när vi får håll – men alla andra ställen vi kan få håll på då?

Håll för att ledbanden belastas

Som nämnt ovan är det inte helt fastställt varför vi får håll. En annan teori är att man utsätter sina ledband kring magsäcken för stor belastning när man till exempel springer. Enligt Aktivträning.se är detta den sannolika förklaringen, eftersom det förklarar varför många får håll om de äter strax innan träningen.

Annons

Så här blir du av med håll

Är du ute i löpspåret och känner plötsligt hugget i magen? Lugn, det finns metoder för att bli av med håll efter att det börjat kännas. Stanna upp, ta några djupa andetag och försök slappna av. Detta brukar ge kroppen tid att återhämta sig på bara några minuter.

Du kan även försöka att trycka med handen där det smärtar. Detta kan hjälpa musklerna att slappna av.

Ett annat vanligt fel många gör är att man tittar ner i marken när man tränar. Sätt blicken i horisonten istället så kommer du känna hur dina luftvägar vidgas.

Förebygg håll i framtiden

Trots att de exakta anledningarna till att vi får håll inte är belagda så finns det metoder för att undvika att mjälthugg drabbar oss.

Planera måltider

Ät inte på tre timmar innan träningen, och överdriv inte med vätska den sista timmen innan du beger dig ut i löpspåret. Att fylla upp med mat och dryck innan träning belastar ledbanden i magen och kan vara en bidragande orsak till håll.

Värm noga upp

Brukar du bara sätta igång med träningen direkt? Inte konstigt att du får håll.

Ta det väldigt lugnt de första 15 minuterna av din träning – så undviker du att belasta mellangärdet innan det värmts upp.

Kontrollera din andning

Kvinna andas djupt och lugnt för att bli av med håll, eller mjälthugg.
Foto: Shutterstock/TT

Att undvika att bli andfådd låter kanske lite som motsatsen till träning, men det är din bästa metod för att inte få håll. Försök andas hela vägen ner i magen. Om du har svårt för att göra detta rekommenderas yoga, som lär ut andningsövningar.

Träna ditt mellangärde

Stabilisera dina magmuskler och mellangärdet för att inte få håll. Detta hjälper dina muskler att hantera belastningen från träningen.

Källa: Måbra, Aktiv Träning, Aftonbladet

Annons