Därför borde du och din partner testa att byta sängsida
För en dryg månad sedan publicerade en man ett inlägg på Twitter där han förklarade att han och hans sambo inte hade en bestämd sida av sängen att sova på. Anledningen till att han twittrade om detta var för att han efter en diskussion med sina kollegor förstått att det inte var helt normalt.
Se mer: 5 tips för bättre sömn
”Det blev uppenbart efter en diskussion på jobbet att det är konstigt att Amy och jag inte sover på samma sida av sängen varje natt. Vissa nätter gillar jag att sova vid fönstret, andra vid dörren. Det är inte så ovanligt, är det?”, skrev mannen som heter Steve O’Rourke.
Inlägget blev snabbt viralt, och tusentals personer gav sig in i diskussionen. Av de som svarade var det en överhängande majoritet som tyckte precis som mannens kollegor – att det var konstigt att inte ha bestämda sängsidor. En person jämförde till exempel sidbytet med att gå över till grannen för en tupplur, medan en annan undrade om mannen ville få folk att surna till, då han absolut inte kunde förstå hur uttalandet kunde stämma.
Små förändringar påverkar större beslut
Det finns helt enkelt rutiner som vi helst inte vill rubba på. Vilka detta är skiljer sig så klart åt från familj till familj, men gemensamt för många verkar vara att ha en bestämd sida av sängen att sova på.
Tidningen Leva & Bo valde att undersöka detta beteende mer ingående och pratade med psykologen Maria Farm.
– Små vanor som vi har i hemmet som till exempel vilken sida vi sover på, var vi har tandborstglaset eller hur vi gör med morgontidningen (om vi har en) ser ofta likadana ut, säger psykologen Maria Farm till Leva & Bo.
Hon berättar också att det är vanligt att en känsla av obehag infinner sig om vi rubbar på de här rutinerna – samtidigt som det kan vara bra att vara mer spontan i hemmet.
– Vi behöver ibland skaka om oss lite, träna på att göra saker på ett nytt sätt, även om vi har en viss känsla av obehag eller av att misslyckas, säger Maria Farm.
Mindre förändringar, som att byta sida av sängen, kan nämligen sätta igång nya tankar och känslor som gör det lättare att ta sig an rädslor, menar psykologen.
– Har man svårt att ge sig ut och prata med folk, åka kollektivtrafik, flyga, söka nya jobb, dejta eller vad det nu är för rädslor man har kan det vara bra att börja med något mindre om det känns väldigt svårt.
Svårt att sova? Då är en bestämd sida att föredra
Att byta sängsida kommer så klart inte bara med fördelar. En bestämd plats i sängen kan nämligen bidra till att skapa lugn och ro och hjälpa sömnen.
– Är man van vid att sova på en sida av sängen så är det den sidan som kommer trigga processer i kroppen av lugn och ro och att komma ner i varv. Trigga hjärnan att nu ska jag sova, här ska jag sova, här är min viloplats för natten, säger Maria Farm.
Av Emma Eastman/Baaam.se
Artikelinspiration: Leva & Bo
Foto: TT/Shutterstock