Därför bör kvinnor ta sovmorgon – och män gå upp tidigt
De flesta familjer där det finns morgonpigga barn eller husdjur har också regelbundet diskussioner om vems tur det är att gå upp tidigt. Nu visar en ny studie att det faktiskt är bäst om mannen går upp tidigt och att kvinnan får sova vidare.
Se också: Fem tips för dig som har svårt för att somna
Studien, som har publicerats i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, visar att kvinnor som sover länge har minskad risk att drabbas av diabetes. Studien visade också att män som sover länge på morgonen faktiskt kan uppleva precis motsatt effekt och få en ökad risk att drabbas av sjukdomen. I studien, som omfattade 800 personer, fanns alltså ett samband mellan mängden sömn, kön och insulinnivåer i kroppen.
Oenighet om hälsofördelar med sovmorgnar
Frågan om det räcker med att ta sovmorgon för att få hälsofördelarna är dock omdiskuterad.
– Sömn är en viktig del av en bra hälsa och flera studier visar att för lite sömn kan kopplas ihop med både övervikt och diabetes. Min första tanke är att resultaten kan förklaras med att kvinnorna lider av sömnbrist och kompenserar detta genom att ta sovmorgon, säger den norske sömnforskaren Bjørn Bjorvatn som är verksam vid universitet i Bergen.
Bjorvatn vill dock inte helt slå hål på studien utan understryker att tillräckligt med sömn inte är något man kan fuska sig till.
– Det är smart att sova tillräckligt för att bli utvilad, men det kan man också bli genom att gå och lägga sig tidigare på kvällen. Jag tror det handlar om att få tillräckligt med sömn, inte bara nödvändigtvis genom att sova länge på morgonen, säger han.
Kvinnor behöver mer sömn
Flera studier pekar på att sömnbehovet varierar mellan könen, vilket kan vara en av orsakerna till att kvinnorna i studien fick en hälsovinst genom att sova längre på morgonen.
– En del studier tyder på att kvinnor kan ha ett större sömnbehov, men kvinnor är också överrepresenterade när det gäller sömnproblem som insomna. Vissa behöver lite sömn, men för alla människor gäller att för lite sömn är ohälsosamt. Vad jag vet finns det inte många studier som pekar på att lite sömn associeras med god hälsa, säger neuroforskaren Morten Engstrøm.
Hur mycket sömn vi behöver skiljer sig ganska mycket från person till person men behovet ökar ju mer fysiskt aktiva vi är och fysisk aktivitet är som bekant hälsofrämjande.
– Oavsett vilket kön man är bör man hitta sitt sömnbehov och se till att täcka det, säger Engstrøm.
Så somnar du tidigare
Beror din morgontrötthet på att du har svårt att komma till ro på kvällen? Ge inte upp; det finns saker som du kan göra för att ändra på detta.
– Insomningsproblem kan förebyggas genom att ha en regelbunden dygnsrytm, gärna med ljus och aktivitet tidigt på dagen och lugnare aktiviteter och dämpat ljus på kvällen, säger Engstrøm.
Satsa på kvaliteten i ditt sovrum; det får gärna vara både svalt och mysigt så att du lockas att gå och lägga dig när du blir trött. Du bör också ge dig själv lite tid för omställning både för att gå och lägga dig och för att gå upp men inte för länge så att du rubbar dygnsrytmen.
Källa: KK.no