Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Dålig andedräkt – orsaker och vad du kan göra åt det

26 apr, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
En kvinna andas på sin hand för att ta reda på om hon har dålig andedräkt.
Dålig andedräkt är ganska vanligt och drabbar de flesta av oss någon gång i livet. Men för vissa kan det kännas extra besvärande och det kan vara klokt att ta reda på varför man får det. Här listar vi några vanliga orsaker till dålig andedräkt – och några knep för hur man blir av med det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad är dålig andedräkt?

Många tror att dålig andedräkt uppstår nere i magen, men faktum är att det nästan alltid bildas i munnen. Ett annat ord för dålig andedräkt är halitos, och det kan orsakas av en mängd olika faktorer. Det viktigaste du själv kan göra för att undvika dålig andedräkt är att hålla en god munhygien.

Vad beror dålig andedräkt på?

Dålig andedräkt kan uppstå till följd av flera olika saker, till exempel om du har ätit stark mat, druckit alkohol eller rökt cigaretter. Men även vissa sjukdomar, mediciner och tandproblem kan orsaka dålig andedräkt.

Se också: 4 fakta om halsmandelstenar

4 fakta om halsmandelstenarBrand logo
4 fakta om halsmandelstenar

I vår saliv finns det en mängd olika typer av bakterier. Och det är när bakterierna ska bryta ner olika proteiner – som kommer både från maten vi äter och från munnen själv, i form av döda celler – som en illaluktande gas innehållande svavel uppstår. Bakteriebeläggningar på tunga och tonsiller är därför en vanlig orsak till dålig andedräkt.

Om salivproduktionen minskar ökar det risken för att drabbas av dålig andedräkt, eftersom bakteriebeläggningarna i munnen då ökar. Muntorrhet gör också saliven mer trögflytande och då förlorar den sin rengörande och skyddande effekt.

Man kan drabbas av dålig andedräkt till följd av vissa mediciner, som exempelvis antibiotika.

Det finns en mängd olika sjukdomar och besvär som kan orsaka dålig andedräkt, till exempel en infektion i tandköttet och akut halsböld. Men även sjukdomar som diabetes, njursvikt och skrumplever kan göra att din andedräkt blir sämre eftersom ämnen som utsöndras i lungorna sedan kommer ut med utandningsluften. Detsamma gäller också om du drabbas av andra sjukdomar i luftvägarna eller lungorna, som bihåleinflammation, astma och lungemfysem.

Annons

Hormoner kan också ställa till det med andedräkten. Kvinnor som har mens, är gravida eller i klimakteriet kan därför drabbas av dålig andedräkt eftersom hormonerna påverkar bakteriebalansen i munnen.

Dålig andedräkt hos barn

Små barn kan också drabbas av dålig andedräkt. I de fallen beror det oftast på kosten, att de får i sig stora mängder mjölk i form av bröstmjölk och välling, som innehåller svavelhaltiga proteiner. När barnet börjar äta annan mat brukar den dåliga andedräkten försvinna.

Hur slippa dålig andedräkt?

Det allra viktigaste du själv kan göra när det kommer till att förebygga dålig andedräkt är att vara noga med munhygienen. Det vill säga – borsta alla tandytor både morgon och kväll, rengör mellan tänderna med hjälp av tandtråd eller mellanrumsborstar och använd en tungskrapa eller mjuk tandborste för att få bort eventuella bakteriebeläggningar från tungan.

En kvinna andas på sin hand för att ta reda på om hon har dålig andedräkt.
Dålig andedräkt är inte det roligaste, men det finns flera saker man själv kan göra för att förebygga det.

Att motverka muntorrhet är ett annat sätt att minska dålig andedräkt. Det kan du göra genom att exempelvis dricka vatten och tugga maten ordentligt så att salivproduktionen kommer igång. Det finns också sockerfria sugtabletter och tuggummi som kan fungera för dig som har problem med muntorrhet.

Ät helst på regelbundna tider. Salivproduktionen stimuleras när du äter och minskar sedan mellan måltiderna. Därför är det bra att äta på fasta tider. Ofta har vi som sämst andedräkt på morgonen och det beror på att salivproduktionen har minskat under natten.

Annons

Munskölj kan, åtminstone kortsiktigt, få bukt med dålig andedräkt. Vissa munskölj innehåller zink som binder svavelföreningar och därmed minskar den dåliga lukten. Tuggummi efter måltiderna rengör tänderna och motverkar muntorrhet. Dessutom minskar det risken för att få hål i tänderna.

Dålig andedräkt utan kolhydrater – ketos

Att äta en kost där man utesluter kolhydrater kan göra att andedräkten får en acetonliknande lukt. Det beror på att kroppen börjar bränna det fett som finns lagrat istället för kolhydrater för att få energi. Den processen brukar kallas för ketos och ger ofta en illaluktande och sötaktig andedräkt.

För vissa kan den illaluktande andedräkten vara tillfällig, men för många blir den kvar en längre tid. När man drabbas av dålig andedräkt vid ketos hjälper det sällan med munskölj och tuggummi för att komma till bukt med problemet. På lång sikt är den enda lösningen att faktiskt lägga om sin kost och återinföra en viss del kolhydrater i form av exempelvis fullkornspasta eller råris. Att äta balanserat och varierat verkar vara den mest effektiva metoden för att slippa dålig andedräkt i det här fallet.

Dålig andedräkt som inte försvinner

Dålig andedräkt försvinner ofta av sig självt efter ett tag, bara man ser till att sköta sin munhygien och undvika muntorrhet. Men det finns vissa tillfällen då det är klokt att söka vård för sina problem.

Ett sådant tillfälle är om du har en beläggning i munnen som du inte själv får bort på egen hand. Om du är väldigt besvärad av din andedräkt och tänker på den väldigt mycket, är det också klokt att be om hjälp från vården. Vissa mår så dåligt av sin andedräkt att det inskränker deras sociala liv, och då är det viktigt att få stöd och hjälp från tandvården.

Annons

Hos tandläkaren kan man få hjälp med att åtgärda ställen i munnen där det förekommer bakterier. Det kan exempelvis handla om tandsten, infekterade sår eller trasiga fyllningar.

Vissa människor utvecklar det som kallas halitofobi, det vill säga en fobi för dålig andedräkt. Personer med halitofobi tror att de har dålig andedräkt – trots att så inte alls är fallet. Det här kan vara ett mycket stort problem för de som drabbas och även här är det viktigt att få komma till en tandläkare eller tandhygienist som kan göra en undersökning. I vissa fall behöver man prata med en läkare eller psykolog för att få hjälp.

Dålig andedräkt – test

Att själv testa om man har dålig andedräkt eller inte kan vara lite knepigt. Ett alternativ är förstås att be någon anhörig eller vän som du känner förtroende för att lukta på din utandningsluft.

Men om det inte är ett alternativ så finns det flera smarta tips på hur du själv kan testa din egen andedräkt. Ett sätt är att slicka på utsidan av handen, låta det torka och sedan lukta på den. Du kan också testa att slicka på en sked, vänta några sekunder och sedan lukta. Ett annat alternativ är att dra med tandtråd över tungan och sedan lukta på tandtråden.

Källor: 1177 Vårdguiden, SB12, Land, Aquadental

Annons