Då ska du gå och lägga dig för att sova tillräckligt
I dag finns både appar och nätbaserade kalkylatorer som sägs kunna hjälpa oss att somna och vakna i rätt tid.
Ett brittiskt företag har tagit fram den så kallade ”Sleep calculator” som sägs kunna hjälpa dig på traven. Med hjälp av sajten kan du antingen välja att göra en uträkning utifrån vad du satt väckarklockan på och få förslag på vilken tid du ska gå och lägga dig. Eller det omvända. Om du går och lägger dig nu, vilket tid ska du sätta alarmet på.
Beräknas på sömncykel
Den som vill ställa klockan på 06.30 rekommenderas att gå och lägga sig 21.16, 22.46, 00.16 eller 01.46. Detta eftersom det i snitt tar 14 minuter att somna och en sömncykel beräknas vara ungefär 90 minuter, enligt kalkylator.
Men Christian Benedict, forskare vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, ger inte mycket för metoden.
– Jag har använt den, och tycker att det är en rolig grej att man lyfter sömn. Men om den verkligen kommer att hjälpa är tveksamt, säger han.
Räkna ut ditt sömnbehov
Kalkylatorns första problem, enligt sömnforskaren, är att den bygger på alltför generaliserad data. Sömnkalkylatorn utgår från att en sömncykel är en och en halv timme lång, men i verkligheten har alla människor en högst individuell cykel.
– Det varierar enormt beroende på hur du har sovit natten innan, ålder och genetiska faktorer. Barn och vuxna har väldigt olika sömncyklar, säger Christian Benedict.
Sömnforskarens rekommendationer
Han rekommenderar därför en helt analog metod för att räkna ut hur många timmars sömn du behöver.
Börja med att föra sömndagbok under en period när du är ledig och kan låta kroppen själv avgöra ditt sömnbehov. Skriv ner när du går och lägger dig och när du vaknar.
– Då får man ganska snabbt en känsla för hur mycket man behöver sova, säger Christian Benedict.
När du sedan går tillbaka till vardagen fortsätter du att föra sömndagbok. Jämför sedan antalet timmar med den lediga perioden som referens. Märker du att du sover för lite under vardagarna kan det vara bra att försöka få några extra timmars sömn.
– Vi har sett att personer som har ett sömnunderskott på en timme löper större risk för att ha en högre kroppsvikt och fettprocent. Så med det här enkla knepet kan man beräkna sömnen, säger Christian Benedict.
Kan vakna trött ändå
Men sömn handlar inte bara om längd utan även om kvalitet.
Behöver du mycket kaffe under dagen, har svårt att koncentrera dig och känner ett behov av en tupplur kan det vara tecken på att du behöver sova mer, enligt Christian Benedict.
Och oavsett hur mycket du har sovit kan klockan ändå ringa vid helt fel tillfälle.
Under natten går du igenom olika sömnfaser där lättare sömn varvas med djupsömn. Blir du väckt under djupsömnen kommer du att känna dig jättetrött och lite lätt groggy oavsett hur mycket du har sovit.
– Det tar mellan 10 och 20 minuter för hjärnan att återställas, så det är därför det är bäst att inte väckas just under djupsömnen, säger Christian Benedict.
Foto: TT/Shutterstock