Coronaviruset: Vad ska jag tänka på när jag hälsar?
I samband med att coronaviruset spridit sig över hela världen har våra märkliga metoder för att hälsa på varandra satts under en lupp – och faktiskt börjat påverka oss i vardagen.
Så hälsar man över jordklotet
Här i kalla Norden ses vi traditionellt som kalla och visst känns det som att vi svenskar skakar hand när vi hälsar? Numera är dock en kram väldigt vanlig även här och inte minst när vi ska säga adjö.
Handskakningen kan se lite annorlunda ut på olika platser. I Kina gäller att man inte tar så hårt grepp om den andras hand och i Tyskland ska man släppa handen redan efter en nedåtrörelse.
Så smittar coronaviruset:
På lite sydligare breddgrader, främst i länder med en latinsk kultur, är kindpussen praxis. I länder som Argentina, Chile och Mexiko gäller en kindpuss medan man bland annat i Spanien, Portugal och Filippinerna ger två pussar på alternerande kinder.
I Ryssland, Ukraina och Schweiz hälsar man med tre kindpussar – och i vissa delar av Frankrike är det hela fyra kindpussar för att hälsa.
Det är värt att notera att dessa pussar inte innebär en massa kontakt och saliv, utan snarare är en luftkyss med kinderna mot varandra.
Coronaviruset ändrar hur vi hälsar på varandra
Det blev rubriker världen över när den tyska inrikesministern Horst Seehofer vägrade skaka förbundskanslern Angela Merkels hand. I efterhand berättade han att anledningen var att han helt slutat erbjuda handskakningar på grund av coronavirusets utbredning. Även Angela Merkel har i efterhand sagt att det var rätt att neka handskakningen.
The German Interior Minister chose not to shake Chancellor Angela Merkel's hand today due to the ongoing coronavirus outbreak.
— Channel 4 News (@Channel4News) March 2, 2020
Horst Seehofer has said he's stopped offering handshakes because of the virus.
Merkel later said it was "the right thing to do". pic.twitter.com/tQnQMXvyFs
Även WHO har utfärdat rekommendationer för att skydda människor från viruset. De består bland annat av noggranna och ofta förekommande handtvättar. Detta är för att tvål och vatten, eller handsprit, kan döda virusbakterier på dina händer. De rekommenderar också folk att hålla en viss social distans (åtminstone en meter bort från någon som verkar sjuk). Anledningen till detta är att vätska kommer ur näsa och mun när folk hostar, och denna vätska kan innehålla viruset.
Vidare rekommenderas att man inte rör vid sina ögon, sin näsa och sin mun. Eftersom dina händer enkelt kan plocka upp virus så bör du undvika kroppsöppningarna i ansiktet som enkelt kan föra in viruset i din kropp.
Att hosta och nysa i armvecket är ett gammalt knep – men det finns kvar av en anledning. På detta vis gör du ditt för att skydda de runt dig, inte bara från coronaviruset, utan även från vanliga förkylningar och influensor.
Även i Sverige har företag gett direktiv till sina anställda, bland annat har Vattenfall sagt till sina anställda att sluta skaka hand med varandra.
Franska ministern: Sluta pussas
I Frankrike, där kindpussen 'la bise' är så populär, har hälsoministern Olivier Véran gett information och tips till medborgarna för att skydda dem från viruset.
”Jag har formellt gett rådet att man ska undvika att skaka hand och minska fysisk social kontakt. Detta inkluderar även 'la bise'", sa han på en presskonferens.
Coronaviruset: Så här borde du hälsa
I olika länder med olika kulturer har myndigheter rekommenderat olika metoder för att hälsa utan kontakt men ändå med respekt.
Över 3000 döda i coronaviruset – detta har hänt:
I Kina finns stora anslagstavlor där medborgarna uppmuntras att sätta ihop sina båda händer som en hälsning i stället för att skaka hand. Även en så kallad 'gong shou' är acceptabel. Detta innebär att du sätter ena knytnäven i den andra handflatan och är en traditionell kinesisk hälsning.
I Frankrike säger etikettexperten Philippe Lichtfus att det räcker med att se en annan person direkt i ögonen för att hälsa.
Veckan som leder fram till påsk är det tradition i Spanien att kyssa skulpturer av jungfru Maria, men hälsoombudet Fernando Simon har berättat att man överväger att förbjuda detta i år på grund av coronaviruset.
How to meet and greet in the age of the #Coronavirius - Made in Iran. pic.twitter.com/ZOKUOLNSXt
— Arshin Adib-Moghaddam (@Adib_Moghaddam) February 23, 2020
Ett land som drabbats hårt av sjukdomen är Iran, där 66 personer har gått bort i skrivande stund. I landet har många gått över till att lätt slå ihop fötterna med personen de hälsar på.
I Nya Zeeland har man förbjudit en traditionell maori-hälsning som kallas 'hongi' där två personer gnuggar sina näsor emot varandra. I stället rekommenderas en 'waitata', en maori-sång.
Fyra sätt att hälsa i tider med coronavirus
Vinkning
Försök att vinka till personen du vill hälsa på i stället för en handskakning eller kram – det kan kännas konstigt initialt men med tiden blir det enkelt en rutin.
Rapsodi i kreativa tack för god match-hälsningar i dessa Coronatider.
— Richard Henriksson (@FotbollsArena) March 4, 2020
Sofia Jakobsson verkligen på sin vakt när en oförsiktig tyska vill skaka tass! pic.twitter.com/kF7rQ8iF7f
En thailändsk 'wai'
Detta är en traditionell hälsning där du för handflatorna tillsammans och bugar lätt mot personen du hälsar på.
Armbågen
Som det låter, testa att bara knacka ihop armbågarna lite lätt. Lita enkelt som en handskakning men både säkrare och roligare!
Fotskakningen
Tänk att du skakar hand, fast med foten – det är en fotskakning. Detta rekommenderas även i Kina, där det fått namnet 'The Wuhan Shake' efter staden i Kina där smittan först uppdagades.
The Thai "wai" is one of the recommended alternatives to handshake per National University of Singapore School of Medicine #Covid19 pic.twitter.com/Huh7a4Nwto
— Mark George (@MarkDGeorge) March 2, 2020
Detta är The Wuhan Shake
Fotskakningen, som även fått fäste i Mellanöstern, blev viral när videoklipp från Kina började spridas på Internet och där hälsningen kallades för 'The Wuhan Shake'. Detta är en blinkning till den tidigare virala succén 'The Harlem Shake' och sätter coronavirusets effekt på våra hälsningar i en moder kontext. Se videon nedan för att lära dig att göra 'The Wuhan Shake' och hålla dig och dina nära så säker du kan.
Källa: Afar, Quartz, WHO, France24, AlJazeera, The Independent, Vattenfall