Checklista: Detta ska du ha hemma i ditt husapotek
Att ha ett husapotek där hemma är alltid att rekommendera för att vara förberedd för skada eller sjukdom. Detta gäller i synnerhet nu när coronaviruset cirkulerar i samhället.
Genom att i förväg ha skaffat hem det du behöver för eventuell smitta kan du fortare sätta in åtgärder för att lindra symtomen och bli frisk igen.
Det är dock viktigt att poängtera att du inte behöver bunkra produkter för flera år framöver. I kristider är det av största vikt att läkemedel och andra förnödenheter räcker till alla i samhället. På så sätt hjälps vi åt att hålla oss friska samt att fortare kunna tillfriskna om vi skulle drabbas av smitta.
Detta bör ingå i ditt husapotek
Nedanstående produkter bör ingå i ditt husapotek mot förkylning, virus, influensa och magsjuka:
- Febertermometer
- Värktabletter
- Hostmedicin
- Halstabletter
- Näsdroppar
- Näsdukar
- Ögonvatten
- Vätskeersättning
- Ytdesinfektion
- Handsprit
- Tvål
Saker att komplettera med för sårskador
Vill du även vara förberedd för sår, bett eller skador behöver du komplettera ditt husapotek med följande produkter:
- Förband
- Plåster
- Kirurgtejp
- Kylbalsam
- Sårtvätt
- Våtservetter
- Medicinskt kol
- Förbandssax
- Pincett
Därför ska du alltid ha choklad hemma
Ytterligare ett tips från Civilförsvarsförbundet är att alltid ha en chokladkaka liggande i ditt husapotek. Denna ska inte ätas när du blir akut sugen på godis, utan bör användas i medicinskt syfte. Civilförsvarsförbundet menar nämligen att en chokladkaka är en bra medicin vid sockerfall.
Så gör du egen handsprit:
Var förvarar man sitt husapotek?
Ditt husapotek bör förvaras portabelt, det vill säga bärbart, ifall du måste lämna din bostad tillfälligt eller för en längre tid. En förvaringsbox eller necessär är därför att rekommendera.
Vidare bör husapoteket förvaras på en torr och mörk plats, eftersom det innehåller läkemedel. Ett fuktigt badrum gör till exempel att mediciner fortare förlorar effekt. Vissa läkemedel ska därutöver förvaras i kylskåp, läs på instruktionen på förpackningen.
Tänk slutligen på att hålla ditt husapotek uppdaterat och kontrollera regelbundet sista förbrukningsdatum. Som med all medicin ska den förvaras oåtkomlig för barn.
Källor: Hälsoliv, Civilförsvarsförbundet, 1177
Läs mer om coronaviruset
Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?
Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning: