Carl och Klas vill lära andra män om kvinnliga klimakteriet – startat podcast
![author Leone Milton](https://static.allas.se/36c8bc30bbe73f145910680232d5e88e250159fa/_next/static/media/byline-fallback.d5d918c0.png)
Klimakteriet är ursprungligen grekiska och betyder något i stil med ”kritisk period”. Passande tycker nog många kvinnor, för lätt är det inte när sömnproblemen plötsligt kommer, vallningarna börjar och humöret kan explodera.
Men när hormonerna börjar leva rövare är det inte bara kvinnor själva som drabbas – även kärleksrelationen kan hamna i gungning ...
Hustru i förklimakteriet
Klas Lindstrand, som varit gift med sin fru i många år, märkte en dag att hon betedde sig annorlunda. Humöret blev häftigare och Klas började därför att dra sig undan – rädd för att säga något som kunde såra eller förvärra situationen. Han förstod att det nog handlade om klimakteriet, men visste inte vad han kunde göra åt saken. Relationen tog skada och han kände sig handfallen.
För Carl Unger var situationen lite annorlunda. Han träffade sin hustru för ett par år sedan, när hon befann sig i förklimakteriet, och under tiden som de lärde känna varandra började han fundera över vad som var hennes personlighet och vad som bara var hormoner.
– Kunskap är makt, säger Carl som kände ett behov att förstå sin fru bättre, så att deras relation skulle fortsätta att vara bra.
Carl och Klas, som till vardags jobbar med PR och kommunikation, började prata
om att starta en podcast om klimakteriet. Först skrattade de åt idén – inte kan väl två män
sitta och gaffla om sådant? Men så lät de idén sjunka in: Kanske är det precis vad som behövs för att få med fler män på tåget och rädda fler äktenskap?
– Halva befolkningen kommer förr eller senare att gå igenom klimakteriet. Nu är det dags för den andra halvan att skola in sig, säger Carl.
Och nu har Carl och Klas alltså startat podcasten Män pratar klimakteriet. De hoppas att
andra män ska lyssna, lära sig och förhoppningsvis också känna igen sig i de dråpliga scenerna som Clas och Karl bjuder på från sina egna äktenskap.
Experter på klimakteriet är de inte, tvärtom.
– Vi kommer killgissa och trampa i klaveret, säger Carl och skrattar.
– Ja, vi tar på oss manlighetens okunskap, fyller Klas i.
Som tur är bjuder de in experter till podcasten, alltifrån sexologen Linn Heed till den medicinska journalisten
Katarina Wiik.