Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Carina efter cancern: Jag vill – men krafterna räcker inte

15 sep, 2017
author Katarina Arnstad Elmblad
Katarina Arnstad Elmblad
livet-efter-cancer-puff-2
Tumören var mycket aggressiv så Carina fick all tänkbar behandling. "På kuppen fick jag svåra förgiftningstillstånd av cellgifterna och blev jättesjuk." Hon lider fortfarande av sviterna efter behandlingarna men har blivit bra på att hitta guldkornen i livet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Carina överlevde bröstcancern

Hösten 2013 upptäckte Carina Möberg en liten knöl i vänstra bröstet. Eftersom hennes mamma gick bort i bröstcancer befarade Carina det värsta.

I samma veva stod familjen i startgroparna att fara iväg på en sedan länge planerad resa över jul och nyår för att fira Carina som fyllde 60 och sonen Christopher som blev 40. Under tiden växte knölen ohämmat.

– Jag minns att jag var väldigt trött under den här perioden och drabbades av återkommande infektioner, säger Carina som när hon återvände till Sverige kontaktade läkare som konstaterade att det var en mycket aggressiv tumör som riskerade att sprida sig snabbt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Från diagnos tills att hon låg på operationsbordet tog det bara 14 dagar. Som tur var hade tumören inte hunnit sprida sig till lymfan.

Tuffa cellgiftsbehandlingar

Efter att kirurgerna gjort en så kallad tårtbitsoperation, då en bit av bröstet togs bort, var hon tvungen att genomgå flera tuffa cellgiftsbehandlingar, som höll på att kosta henne livet och därför avbröts i förtid. I stället togs hela bröstet bort.

– Jag var nära att stryka med på grund av att jag hade brist på ett enzym, vilket läkarna inte kände till. Jag fick svåra förgiftningstillstånd av cellgifterna och blev jättesjuk, säger Carina som fortfarande lider av sviterna efter behandlingarna.

Så undersöker du dina bröst efter cancerBrand logo
Så undersöker du dina bröst efter cancer

Så undersöker du själv dina bröst efter cancer

Handikapp som inte syns

– Framför allt är jag extremt trött vilket är enormt handikappande, men det är ett handikapp som inte syns. Jag tvingas dessutom äta morfin dagligen för att hålla nervsmärtorna i schack.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Förutom cellgiftsbehandlingarna strålades hon och kommer att få äta antihormoner två år till.

– Eftersom tumören var av tredje graden, vilket är den mest aggressiva formen av cancer med störst spridningsrisk, behövde jag all behandling som fanns att tillgå. Risken för nya metastaser är som störst under de första åren efter operationen för att sedan klinga av efter fem år, säger Carina.

Minnet sviktar

En besvärlig komplikation av cellgiftsbehandlingarna är att minnet sviktar.

Carina tillsammans med maken Jan-Ive
Maken Jan-Ive har varit, och är, ett starkt och viktigt stöd för Carina. Foto: Kristina Wirén

– Ibland kommer jag inte ihåg att jag ätit lunch. Jag brukar skoja med min man, som är tio år äldre än jag, att det är han som ska ha dåligt minne, inte jag, säger Carina och skrattar.

Annons

På frågan varför hon inte uppsökte läkare bums när hon upptäckte knölen svarar hon frankt att som egen företagare finns ingen tid att vara sjukskriven. Bättre då att blunda för fakta och ånga vidare i livet.

Gått in i väggen

Men att köra på i 180 och sällan bromsa trots att kroppen sagt ifrån på skarpen har kostat på. Hon har erfarenhet av att ha gått in i den berömda väggen. Från att ha drivit ett framgångsrikt hemtjänstföretag är hon i dag som sjukpensionär själv beroende av hjälp från hemtjänsten.

– Min läkare tycker att jag har fått betala ett högt pris för min sjukdom eftersom biverkningarna av behandlingarna tyvärr inneburit att vi tvingats göra oss av med företaget eftersom jag aldrig skulle kunna komma tillbaka som vd.

Daglig nervsmärta

Men Carina är inte den som klagar. Hon är tacksam över att ha blivit frisk från cancern. Det är trots allt det viktigaste.

Hennes största sorg är att orken tryter samt den dagliga kampen mot nervsmärtan.

– Som livet ser ut i dag klarar jag bara av att vara uppe fyra timmar om dagen max. Resten av tiden ligger jag i sängen och läser och gosar med vår hund Millan. Jag vill så mycket, men jag kan omöjligen frammana tillräckligt med kraft.

Tröttheten ett hinder

Tröttheten märks inte för den oinvigde. ”Du som ser så pigg ut”, är den vanligaste kommentaren Carina får när hon berättar om sitt osynliga handikapp.

Men hennes man gör sitt bästa för att dagarna ska bli så bra som möjligt för hustrun.

– Han ger mig kaffe på sängen varje dag, så det är inte så synd om mig, säger Carina och skrattar.

Lika lätt som hon har till allvar lika lätt har hon till skratt. Oavsett livets svårigheter och motgångar ser hon ljust på tillvaron.

– Vi har skaffat en pensionärshusbil, en liten skåpbil som vi ska resa ut i Europa med. Det gäller att försöka hitta guldkornen i tillvaron, säger hon och skrattar.

Annons

Det här är Carina Möberg

Ålder: 63.

Familj: Maken Jan-Ive och två vuxna barn samt två barnbarn.

Bor: I Eriksöre by på Öland.

Gör: Ekonomie kandidat, fil kand, entreprenör, konstnär och sedan ett år tillbaka förtidspensionär.

Fakta om bröstcancer

Cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag i bröstcancer. Sjukdomen drabbar framför allt medelålders och äldre. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena vilket främst beror på att allt fler fall upptäcks tidigt, samt att behandlingsmetoderna blivit bättre. Det vanligaste symtomet på bröstcancer är en knöl i bröstet.

Källa: cancerfonden.se

 

Läs också:

Lotta om livet efter cancern: Idag prioriterar jag annorlunda

Cancerläkaren: Därför drabbas allt fler av bröstcancer

Annons