Camilla är blodgivare: Det känns fint att hjälpa till
Tack! Det blod du gav har nu kommit till nytta för en patient.” Känslan är speciell när det plingar till i mobilen och meddelandet från Blodcentralen kommer.
– Jag känner mig alltid så glad när jag lämnat blod och då jag ett par veckor senare får veta att mitt blod faktiskt hjälpt en annan människa blir jag alldeles varm om hjärtat, säger Camilla Brun, 48, Luleå.
Hon har varit blodgivare i tio år och brukar lämna blod tre gånger om året. Det är det maxantal blodgivningar som gäller för kvinnor.
– Egentligen tror jag att skulle kunna lämna blod oftare eftersom jag aldrig blir varken yr, svag eller får sämre blodvärden efteråt, säger Camilla.
Fika på blodcentralen
Hon inspirerades att bli blodgivare av vänner som var det.
– Första gången var jag jättenervös. Men det var lätt som en plätt. Först fyller man i en hälsoenkät, sedan tas lite prover.
– Det känns ingenting och själva tappningen tar mindre än tio minuter. Man får sitta kvar en stund på britsen och blodcentralen bjuder på fika efteråt. Allt som allt tar besöket kanske en halvtimme.
Blodgivare får hälsokontroll
Camilla tycker att alla som kan borde bidra med sitt blod och vara med om att rädda liv. Om man är frisk och har ett bra blodvärde brukar det funka att ge blod.
– Först får du svara på en rad frågor om bland annat sjukdomar, resor och sexuella kontakter. Den som nyligen tatuerat sig måste exempelvis vänta med att ge blod, säger Camilla, som tycker att en bonus med blodgivningen är att man också får en egen hälsokoll varje gång, då allt ifrån järndepåer och status på blodkroppar kontrolleras.