Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Bli kvitt din hosta – med chili!

29 apr, 2015
author Margaretha Malmgren
Margaretha Malmgren
Övertygande effekt
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu kan den röda pepparfrukten få ett helt nytt användningsområde. Forskare vid Göteborgs universitet har nämligen funnit att ämnet capsaicin, som ger pepparfrukten dess starka smak, kan lindra kronisk idiopatisk hosta.

I den nyligen avslutade studien, som presenterades i tidskriften Respiratory Medicine, har forskarna upptäckt att ett dagligt intag av capsaicin lindrar både symtom och överkänslighet hos de drabbade.

Bakgrunden till studien är att många patienter själva berättat att deras hosta blivit betydligt bättre då de ätit starkt kryddad mat.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Eva Millqvist, professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, har under flera år studerat patienter med kronisk hosta som vården inte kunnat diagnostisera. Hon ser mycket positivt på de framkomna resultaten.

– Detta är en liten studie, men resultatet är övertygande, säger hon till Dagens Medicin.

Capsaicin används redan i smärtlindrande hudsalvor mot virussjukdomen bältros. Ämnet finns även i krämer för tillfällig smärtlindring vid muskel- och ledvärk som exempelvis reumatism.

Under kommande höst hoppas forskarna vid Göteborgs universitet kunna genomföra en längre studie med capsaicins effekt på kronisk hosta.

Fakta: Capsaicin

  • Capsaicin är ett fettlösligt, vaxigt, färg- och doftlöst ämne som ger en upplevd hetta hos växtarter som chilipeppar.
  • Chilifrukten har troligen utvecklat ämnet som skydd mot växtätande djur och angrepp från svampar och mikroorganismer.
  • Toleransnivån för capsaicin hos människor ökar successivt ju mer chilipeppar man äter.
Annons