Så slutar du vara beroende av nässpray – läkaren ger sitt bästa råd
I de allra flesta fall orsakas nästäppa och snuva av en förkylning. Slemhinnorna i näsan svullnar upp vilket skapar svårigheter att andas.
Symtomen kan minst sagt upplevas som irriterande. Inte minst om man får problem med att sova.
Karin Thapper är allmänläkare på vårdcentralen i Dalby, cirka en mil sydost om Lund. Hon berättar att det inte är ovanligt att patienter söker vård för besvär med nästäppa som pågått en längre tid.
Ibland kan symtomen bero på allergier, polyper eller att mittväggen i näsan är sned. Graviditet kan i sig också orsaka nästäppa. Men inte sällan beror besvären på överanvändning av avsvällande nässpray. Det kan nämligen vara så att patienten har hamnat i en ond cirkel. Att medlet som ska behandla nästäppan, själv blivit boven som orsakar obehaget.
– Det finns till och med ett namn på latin för det, rhinitis medicamosa.
Så funkar nässpray
Karin Thapper berättar att avsvällande nässpray i grunden är ett effektivt sätt att bli av med nästäppa. Den verksamma substansen får blodkärlen i näsan att snabbt dra ihop sig.
– Man får en omedelbar effekt. Svullnaden av slemhinnan minskar direkt. Men den typen av nässpray är inte är bra att använda mer än tio dagar i rad.
Vad händer efter den tiden?
– Receptorerna i näsan blir avtrubbade vilket gör att det behövs mer av medicinen för att få samma effekt. Det paradoxala är också att slemhinnorna svullnar ännu mer om man slutar, vilket skapar ny nästäppa och då vill man använda mer nässpray. Så uppstår ett beroende.
Är det farligt att bli beroende av nässpray?
– Inte farligt i den meningen att man blir sjuk, men det är väldigt jobbigt att känna sig beroende. Slutar man blir man väldigt nästäppt.
Frågan är då vad man ska göra för att man ska bryta den negativa spiralen. Man kan sluta på dagen med nässpray och stå ut. Då kommer besvären gå över på två till tre veckor.
– Men det är rätt jobbigt för de allra flesta. Inte minst för att det blir en väldigt påtaglig nästäppa.
Rådet som patienterna får är att sluta med den avsvällande nässprayen och gå över till en variant som är kortisonbaserad under två till tre veckor, säger Karin Thapper.
Är den mildare?
– De verkar på olika sätt. Nässpray med kortison minskar inflammationen i slemhinnan. Den har inte samma snabba effekt, utan den kommer efter ett par dagar. Man kan också använda den en längre tid, upp till en månad.
Nässprayen med kortison kan dock användas längre än 30 dagar. Men för att det ska bli aktuellt bör man först fått grönt ljus från sin läkare.
– Vid långvariga besvär är det bra att kolla upp om besvären har en annan bakomliggande orsak. Om så inte är fallet, kan rådet bli att fortsätta med den kortisonbaserade nässprayen.
Om man går över till nässprayen med kortison, är det viktigt att den inte sprutas upp mot näsans känsliga mittvägg, säger Karin Thapper.
– Den ska riktas utåt mot näsvingarna.
Då ska du söka vård
Om man helt vill undvika både avsvällande och kortisonbaserade produkter finns en nässpray med koksaltslösning som kan lindra. Det kan vara särskilt effektivt om pollen är orsaken.
– Men om nässtäppan är ihållande, återkommande eller om man inte vet varför den uppstår, är man alltid välkommen att ta kontakt med sin vårdcentral, säger Karin Thapper.