Behandlingar mot kraftiga svettningar
Hyperhidros är den medicinska termen för kraftiga svettningar utan att kroppstemperaturen ökar.
– Ibland kan hyperhidros bero på sjukdom, som ökad ämnesomsättning. Den kan också bero på eller försämras av läkemedel, säger Carl Swartling som är överläkare på svettmottagningen Hidroskliniken vid S:t Görans sjukhus i Stockholm och har arbetat med att behandla hyperhidros i snart 30 år.
Svettningarna kan komma från hela kroppen eller endast drabba en del av kroppen. Svettproblemet kan ibland vara på ett enda ställe, som exempelvis vid hyperhidros från armhålorna.
Svettningarna kan även finnas på flera ställen, såsom händer, fötter och armhålor, i kombination. Vanligast är områden där man har många svettkörtlar, som händer, ansikte, armhålor, ljumskar, bål och fötter.
– En kvinna av tio har fortfarande problem med svettningar tio år efter klimakteriet och kan då behöva hjälp, säger Carl Swartling.
Kraftigt sänkt livskvalitet
De som drabbas av extrem svettning kan få sin livskvalitet kraftigt nedsatt. Många lider svårt utan att berätta för sin närmaste omgivning om sina problem.
– Det kan få enorma konsekvenser på deras liv. Man känner skamkänslor och kanske undviker att skaffa en partner eller tackar nej till jobb, säger Carl Swartling.
Se också: Så undviker du att håret ser fett ut
För att behandlas med botox, eller botulinumtoxin som det också heter, krävs att man först har prövat andra metoder såsom receptfria lösningar av aluminiumklorid, som till exempel Absolut Torr, Bats eller Stop 24.
– Om denna behandling inte hjälper är botulinumtoxin en potent behandling. Effekten sitter i 3 till 12 månader hos de flesta. Eventuella biverkningar är oftast lokala och övergående. För de som lider av svettningar över hela kroppen kan en kombination av tabletter och botulinumtoxin vara till stor hjälp, säger Carl Swartling.
7 metoder som hjälper mot kraftig svettning
● Botox
Ett nervgift som injiceras i ett rutmönster över det område där man svettas mest. Toxinet hindrar nervsignalen att komma fram till svettkörteln. Effekten kommer redan inom ett par dygn och sitter i mellan tre och tolv månader. Svettningarna upphör nästan helt. Därefter behövs en ny behandling.
Behandling: 1–2 gånger om året. Behandlingen utförs via landstingen på vissa sjukhus runtom i landet. Man kan även behandlas på privatkliniker men får då betala själv. En behandling för armhålor kostar cirka 3 000 kronor. Alla har dock möjlighet att få kostnadsfri EU-vård i Köpenhamn och Oslo. Det gäller oavsett vilket landsting eller vilken stad man bor i.
Biverkningar: Behandling mot handsvett kan ge tillfällig muskelsvaghet i tumgreppet. Vanligtvis får man inga biverkningar.
● Aluminiumklorid
Blockerar svettgångarna så att svetten inte når ut på hudytan. Minskar kraftig svettning på lokala ställen, som arm, fot och hand.
Användning: Medel som Absolut Torr, Bats eller Stop 24 stryks på när huden är absolut torr på kvällen och får sitta i över natten. Finns receptfritt på apotek.
Behandling: 1–3 gånger i veckan.
Biverkningar: Kan ge klåda och torrhetskänsla och i värsta fall eksem.
● Antiperspirant
Ett medel som minskar svettmängden och oftast innehåller olika aluminiumsalter, till exempel aluminiumklorid.
● Deodorant
Innehåller bakteriedödande ämnen och goda dofter som hjälper mot dålig lukt. Deodoranten minskar inte mängden svett. Många deodoranter innehåller dock en liten mängd aluminumsalt som även kan minska svettmängden.
● Jontofores
Med hjälp av svag ström täpper joner till svettgångarna och hindrar svettning.
Behandling: En jontoforesapparat leder elimpulser till händer och fötter via blöta pads. Behandlingen tar 20–30 minuter på klinik eller hemma, 1–4 gånger i veckan till en början. Därefter 1–2 gånger i månaden.
● Sympatektomi
Via en titthålsope ration kapas svettnerven i bröstkorgen. Ger effekt från brösthöjd och uppåt. Operation övervägs oftast endast i fall där man har prövat all annan behandling.
Biverkningar: Operation kan ge svåra biverkningar, bland annat kraftigt ökad svettning nedanför bröstkorgen där nerven kapats. Operation har inte gjorts i Sverige sedan 2004 på grund av den allvarliga biverkningsprofilen.
● Antikolinergika
Receptbelagda tabletter som liksom botox hindrar signalen från svettnerven att nå fram. Svettningen minskar eller upphör helt.
Behandling: Passar den som har problem med kraftig svettning över hela kroppen och som ett komplement för att förstärka eller förlänga effekten av botox.
Biverkningar: Kan ge fler biverkningar än botox och ge sämre effekt.
Källa: Dr Carl Swartling, svettmottagningen Hidroskliniken.
Av Margaretha Eldh