Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Bästa tipset för lymfsystemet – rör på dig!

04 mar, 2018
author Allers redaktion
Allers redaktion
Ditt lymfsystem kräver att du motionerar.
Lymfsystemet är viktigare än du tror. Fungerar inte systemet som det ska kan vätska ansamlas i benen och vävnaden bli smärtsam. Vanligaste komplikationen är lipödem, en vanlig men okänd kvinnosjukdom. Här är några tips på hur du motverkar besvär!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gör lymfsystemet en tjänst – rör på dig!

Lymfsystemet är kanske inget du funderar över dagligdags? Inte så konstigt! Det har ju inte direkt någon chefsroll i kroppen, utan är mer en sorts medarbetare – inte minst till immunförsvaret. Men systemets uppgifter är livsviktiga!

Lymfsystemet ansvarar för att transportera bort en viss del av den vätska som blodet varje sekund pumpar ut till kroppens alla delar, kallad lymfa. Systemet hjälper också kroppen att försvara sig mot infektioner och hjälper till att avlägsna gamla, skadade eller främmande celler, som tumörceller.

– Lymfsystemet liknar på många sätt blodbanan. Det består av tunna rörsystem som går genom hela kroppen. Men det består också av ”stationer”, så kallade lymfnoder, berättar Hanna Fries, ST-läkare på Knivsta vårdcentral.

Lymfknutor på ett band

Lymfnoder eller lyftknutor (de kallas ibland felaktigt för lymfkörtlar) är placerade som pärlor på ett band utmed stora blodkärl, i bland annat armhålor, och ljumskar. Det finns mellan 500 och 1 000 lymfknutor i kroppen.

– De är oftast risgrynsstora men kan vid exempelvis infektioner svälla och bli större.

Lymfknutorna kan liknas vid en säkerhetskontroll på en flygplats för främmande ämnen som passerar kroppen. Lymfvätskan analyseras vid ”stationerna” och när ett främmande ämne upptäcks larmas immunförsvaret.

Mjälten tillhör lymfsystemet

Även större organ som halsmandlarna, mjälten och speciella områden i tarmslemhinnan tillhör lymfsystemet. Mjälten är det största lymfatiska orga- net. Den är ungefär tolv centimeter lång och formad som en böna. Där bildas det vita blodkroppar och antikroppar som försvarar kroppen.

Vad kan gå fel då?

Om systemet inte fungerar optimalt kan det uppstå problem.

Annons

– Ungefär en tiondel av alla kvinnor lider av underfunktion i lymfsystemet. Lipödem är en för de allra flesta okänd kvinnosjukdom. Lymfan i underkroppen dräneras inte som den ska och lymfsystemet får liknande ”åderbråck”, snirklande ineffektiva kärl. Vätska ansamlas i benen och vävnaden blir smärtsam, man får lätt blåmärken, berättar Hanna.

Lymfödem vanligaste besväret

Lymfödem är annars den vanligaste komplikationen som kan uppstå om lymfsystemet börjar underprestera. Det kan till exempel uppstå efter en cancerbehandling där lymfknutor tagits bort eller skadats, men tillståndet kan också vara medfött.

Andra besvär som kan uppstå om lymfsystemet är nedsatt är sämre infektionsbekämpning och bortforsling av cancerceller.

Tecken på att lymfsystemet inte fungerar kan vara:

• Vätskesvullnad

• Spänning och smärta från

svullnaden

• Att du lätt får blåmärken

på benen

• Spänningar i muskler och nacke

Så håller du systemet i skick!

Det bästa sättet att ta hand om lymfsystemet är att röra på sig, inte sitta stilla för länge och för ofta och att tänka på vikten.

Misstänker du problem med lymfsystemet kan det därför framför allt hjälpa att motionera mera, men även att använda kompressionsstrumpor och att få massage. Vid specialistkliniker kan du få hjälp med lymfterapi, kombinerad fysikalisk ödemterapi (KFÖ), som bland annat består av djupandning och manuellt lymfdränage (en sorts massage).

Läs mer på Svenska Ödemforbundets webbsida.

Torrborstning stimulerar lymfsystemet.
Torrborstning stimulerar lymfsystemet.

Bonustips!

Torrborstning ger ett stimulerande tryck på lymfsystemet. Använd en borste med naturfiber, börja med fötterna och benen och jobba dig uppåt i cirkulerande rörelser, 4–10 cirklar åt gången. Borsta alltid i riktning mot hjärtat.

Läs mer på www.halsosidorna.se.

Text: Pia Andrea 
Bild: IBL

Läs också: Lipödem drabbar främst kvinnor

Lipödem drabbar främst kvinnor.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons