Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Bästa sängtiden för att få friska och smarta barn

13 dec, 2016
author Margaretha Malmgren
Margaretha Malmgren
När är bästa tiden att natta barn? Nu har forskarna kommit fram till ett svar genom att studera sovtider och barns utveckling av hjärnan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Barn har oändliga mängder energi och att få dem att somna i rimlig tid kan ibland kännas nästan omöjligt. Men även om ett par timmars förlorad sömn kan verka ofarligt kan det vara betydligt mer skadligt än du tror.

Studier visar att barns kognitiva, emotionella och fysiska utveckling gynnas av att barnet går till sängs tidigare. Så vad exakt betyder då tidigare?

Den mest hälsosamma läggdags-tiden för barn är, enligt forskning, från klockan 18.00 på kvällen till klockan 21.00. Inte senare än 21.00 bör alltså barnet ha somnat.

Räkna ut tiden när barnet ska sova

En amerikansk vetenskaplig studie gällande barns sovtider visade att barn i åldern 7 till 11 år som gick till sängs bara en timme tidigare fem nätter i veckan både var betydligt piggare och mer koncentrerade i skolan.

För yngre barn är fördelarna ännu större. En nyligen genomförd studie av 18 månader gamla småbarn visade att tidigareläggning av sängtiden gav både bättre motorik, språk och social funktion.

Givetvis spelar barnets ålder och andra faktorer in för att räkna ut den optimala sovtiden. Den amerikanske barnläkaren Marc Weissbluth föreslår följande teknik:

Försök att lägga ditt barn 20 minuter tidigare ett par nätter i rad och se vad som händer. Om barnet somnar lätt är chansen stor att han eller hon bör gå till sängs tidigare.

Läs också:

Varning: Därför ska du aldrig linda in ett barn i fleecefilt

Succéförfattaren tipsar: Så får du små barn att somna gott

Uträknat – här är den perfekta tiden att gå och lägga sig

Källa: Woman´s Day

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons