Bästa blodgruppen: Så vet du om du är A, B, AB eller 0
Blodgrupp A
I Sverige är blodgrupp A den vanligaste. Att du har blodgrupp A innebär att dina röda blodkroppar har en A-antigen på ytan.
Blodgrupp B
Blodgrupp B är relativt ovanlig i Sverige. Med blodgrupp B menas att dina röda blodkroppars yta har B-antigen.
Blodgrupp AB
Om du har blodgrupp AB är dina röda blodkroppars yta täckta av både B-antigen och A-antigen. Även den här blodgruppen är sällsynt i vårt avlånga land.
Blodgrupp 0
Blodgrupp 0 är den näst vanligaste blodgruppen i Sverige efter blodgrupp A. Blodgrupp 0 saknar både A-antigen och B-antigen. 0 (noll) skrivs ibland som O (bokstaven o) en förkortning som härstammar från tyskans "ohne” (utan).
Se också: 3 sätt att ta reda på din blodgrupp
Ovanliga blodgrupper
Utöver de vanliga AB0- och Rh-systemen finns det flera andra men de är så försvinnande ovanliga att de ofta inte nämns eller eller berättas om i till exempel grundskolan.
En sådan ovanlig blodgrupp är blodgruppen P. Den ska till exempel vara väldigt vanlig bland den relativt isolerade gruppen Amish-människor som bor i USA. Samma blodgrupp, P, hittas även i större utsträckning i Sverige än övriga världen. Enligt en forskare som Vetenskap & Hälsa pratat med är P dessutom vanligare i ett specifikt område i Västerbotten än i övriga Sverige.
Rh-negativ eller Rh-positiv
Utöver AB0-systemet så kan du på blodkropparnas yta hitta andra antigener – däribland Rh-antigenen. Enligt 1177.se är majoriteten av européer Rh+.
Rh, eller Rhesusfaktorn, är något som anger om du har, eller saknar, en viss antigen: Rh-antigenen. Om du har den så är du Rh-positiv (Rh+) och om den saknas är du Rh-negativ (Rh-).
Vad betyder det att jag är Rh-negativ?
Är du Rh-negativ så saknar du Rh-antigenen och kan ge blod till både Rh-negativa och Rh-positiva personer.
Vad betyder det att jag är Rh-positiv?
Om du är Rh-positiv så har du Rh-antigenen och kan bara ge blod till andra som också har samma antigen, alltså andra som är Rh+.
Blodgrupper och coronaviruset
På 1177.se går det att läsa om blodgruppernas påverkan på hur pass sjuk du blir om du drabbas av coronaviruset, Covid-19.
Påverkar blodgruppen mitt virusskydd?
Enligt 1177 finns en viss påverkan och de skriver att risken att bli allvarligt sjuk delvis minskar om du har blodgrupp 0 eller är Rh-negativ. Dock skriver de också så här:
"Men skillnaderna jämfört med personer med andra blodgrupper är små. Därför har det ingen praktisk betydelse för hur du bör skydda dig mot covid-19."
Vilken blodgrupp har jag?
Det är relativt enkelt att lista ut förutsatt att du vet vad dina föräldrar har för blodgrupp. Detta i kombination med ett visst schema för vilka blodgrupper som är dominanta och vilka som är recessiva gör att det går att klura ut vilken blodgrupp du har.
Tyvärr är det sällan så enkelt att du har föräldrarnas blodgrupp, ditt genetiska arv, i bakhuvudet.
Det går att få reda på din blodgrupp när du antingen föder barn eller genomgår en operation. Även när du ger blod kan du se vilken blodgrupp du har för att mottagningen ska kunna veta vem ditt blod kan hjälpa.
Hur ärvs blodgruppen
Alla har två arvsanlag för blodgrupper – en från vardera biologisk förälder. Men hur det påverkar barnets slutgiltiga blodgrupp kan vara lite lurigt.
Så här ärvs din blodgrupp vanligtvis
Om båda föräldrarna har blodgrupp A får barnet samma.
Om ena föräldern har A och den andra 0 får barnet blodgrupp A.
Om båda föräldrarna har blodgrupp B får barnet samma.
Om ena föräldern har B och den andra 0 får barnet blodgrupp B.
Om ena föräldern har A och den andra B får barnet blodgrupp AB.
Om båda föräldrarna har blodgrupp 0 får barnet samma – blodgrupp 0.
Undantag: Så här kan blodgruppen ärvas
Även föräldrarna har två arvsanlag. En förälder med blodgrupp A kan fortfarande ha anlag för 0 men då A är dominant och 0 recessivt får de blodgrupp A. Detta gör att även barn till föräldrar som har blodgrupp A och/eller B kan få blodgrupp 0.
Förälder X har blodgrupp A men även anlag för 0.
Förälder Y har blodgrupp B men även anlag för 0.
I det här exemplet kan barnet till föräldrarna X och Y ärva anlagen för 0, trots att 0 är recessivt och A samt B dominant.
Att ärva Rhesusfaktorn (Rh)
Rh+ är dominant och Rh- är recessivt. Därför krävs att båda biologiska föräldrarna är Rh- för att barnet ska bli det. Annars blir alltså barnet Rh+.
Vilken är bästa blodgruppen?
Det beror lite på från vilken synvinkel du undrar. Det finns två blodtyper som sticker ut i att de antingen kan få blod från många andra blodgrupper eller ge blod till alla andra blodtyper.
Blodgruppen som kan ge till alla
Den mest frikostiga av blodgrupperna är 0- som kan ge till alla andra blodgrupper. Varför? Jo, blodgrupp 0 kan ge till alla andra blodgrupper i AB0-systemet och om du saknar Rh-antigenen kan du ge blod till både de som är Rh+ och Rh-.
Och inte nog med att 0- är en väldigt givmild blodgrupp – enligt 1177 ska den dessutom ha en viss, om än liten, påverkan på hur pass sjuk du blir om du drabbas av coronaviruset. Både 0 och Rh- ska kunna ge lindrigare symtom om du väl blir sjuk.
Blodgruppen som kan få av flest
I Sverige är blodgrupp A vanligast och de flesta européer är Rh-positiva vilket gör det rent statistiskt troligast att kunna få en blodtransfusion om du har blodgrupp A+.
Källor: Artikel om hur blodgrupper ärvs, artikel om blodgrupper hos 1177.se och Vetenskap & Hälsa om ovanliga blodgrupper