Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Bäst att lindra smärtan snabbt – här är 11 metoder!

28 dec, 2014
author Ulrika Stenroth Efthamre
Ulrika Stenroth Efthamre
Hand håller piller, kvinna ont i ryggen
Smärta ska tas på allvar av allmänläkare, säger Tomas Timander, smärtläkare i Stockholm. Smärta botas lättast när den är färsk, då kan man förhindra att den blir kronisk. Att vara tapper och minska dosen smärtstillande eller avstå kan istället förvärra problemet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Stå inte ut – lindra din smärta i tid

– Smärta ska tas på allvar av allmänläkare. Smärtspecialister finns på de flesta stora orter, och jag tycker att patienter med långvarig smärta ska kräva att få komma till en smärtkunnig läkare och/eller få remiss till en rehabklinik så fort som möjligt, säger Tomas Timander, smärtläkare i Stockholm.

Annars ”fastnar” värken och sätter sig i det centrala nervsystemet och hjärnan, man får ett så kallat smärtminne. Smärta botas lättast när den är färsk, då kan man förhindra att den blir kronisk.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Man ska inte vara rädd för att ta värktabletter när man har ont, säger Tomas Timander. Men man ska heller inte ta högre doser än man behöver, och man ska sluta med tabletterna när smärtan är borta.

– En del människor vill helst inte ta värktabletter alls, och om de måste tar de lägre doser än doktorn har rekommenderat. Men om man försöker vara tapper och stå ut med smärtan gör man sig själv ofta en otjänst, säger Tomas Timander. Det ökar risken för att det ska utveckla sig till långvarig smärta.

Här är 11 metoder som lindrar smärta:

1. Botox – mot migrän och spänningshuvudvärk

Nervgiftet botox, som länge använts för att släta ut rynkor, är av Läkemedelsverket också godkänt som behandling mot migrän och spänningshuvudvärk.

Den muskelavslappnande effekten i botox skapar en nervblockad som hindrar värk. Verkar i cirka 12 veckor. Man injicerar botox i musklerna i pannan, runt ögonbrynen och i tugg- och nackmuskulaturen.

2. Plåster  – främst mot nervsmärta

Quteenza, som fästs på huden i en timme och som kan ge uppåt tre månaders smärtlindring. Verksamt ämne är kapsaicin, ett ämne som finns naturligt i chilifrukter och ger den starka smaken. Kapsaicinet binder till receptorer som orsakar nervsmärta. Qutenza är receptbelagt och behandlingen utförs av läkare och sjuksköterskor.

Annons

Norspan innehåller en sorts morfin, som ger smärtlindring i låg dos under hela dygnet. Finns bara på recept.

Versatis med idokain har en bedövande effekt. Full effekt kommer ibland efter några dagars behandling. Också receptbelagt.

3. Blockader – mot nackhuvudvärk

Smärtläkaren Tomas Timander använder en metod som kallas Inject and stretch mot nackhuvudvärk.

– Om man ger en injektion med lokalbedövning i en triggerpunkt med smärta får man tillfällig smärtlindring, en muskelavslappning, och en förbättrad cirkulation. Sedan går mina patienter ofta till en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat som mjukar upp nacken och axlarna.

– Patienterna blir mjukare, får mindre ont, kan röra nacke och axlar mycket bättre, säger Tomas Timander.

Behandlingen är helt ofarlig och ger inga biverkningar. Man behöver oftast komma tillbaka ungefär en gång i kvartalet för att fylla på med nya injektioner.

4.Värme och kyla

Värme mjukar upp musklerna och dämpar tillfällig smärta. Kyla kan dämpa akut smärta.

5. Ultraljud

Ultraljudet som omvandlas till värme i de djupare delarna av musklerna ger avslappning och en tids smärtfrihet.

6. TENS (transkutan elektrisk nervstimulering)

Det finns små bärbara apparater som man kan få låna eller hyra av sjukgymnaster.

7. Akupunktur

Nålbehandling fungerar bäst vid muskelvärk, ryggsmärta, ibland huvudvärk och migrän.

8. Avslappning

Det finns flera olika tekniker. Lossar på spänningar och kan minska smärtupplevelsen.

9. ACT, Acceptance and Commitment Therapy,

ACT är en vidareutveckling av den kognitiva beteendeterapin, KBT. Handlar inte om att ta bort smärtan, istället tränas patienterna på att leva det liv som de vill leva även om de har ont.

10. Massage

Upplevs som mycket skönt av många patienter med muskelsmärtor, särskilt vid fibromyalgi.

11. Motion

Rörlighetsträning kan sägas vara en smärtbehandling, det går faktiskt att träna bort smärta. Vid vissa smärttillstånd behöver man litet mer specifika instruktioner. En sjukgymnast kan ge råd om lämplig träning.

Text: Susanna Hauffman

Foto: Shutterstock

Läs också:

Ryggskott, ischias, benskörhet och kalkaxel – så behandlas det

Ny studie: Vanliga läkemedel mot smärta ger högre risk för hjärt-kärlsjukdom

Annons