Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Häftiga små bilar lyser upp tillvaron för cancersjuka barn

01 feb, 2022
author Louise Werner
Louise Werner
Sjukhuspersonal och bilar med cancersjuka barn
Sjukhusmiljön kan kännas skrämmande för många barn – då kan en rolig bil hjälpa dem att få tankarna på annat ett tag.
Många barn är nervösa, oroliga och rädda inför en operation. Nu har Centralsjukhuset i Karlstad genom ett samarbete med den ideella organisationen Ajabaja cancer, hittat ett sätt att underlätta tiden på sjukhuset och ge barnen något positivt att tänka på under sjukhusvistelsen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Numera hörs ett brummande ljud inne på Centralsjukhuset i Karlstad. Det är de små, men väldesignade bilarna som kör runt i korridorerna. Genom att låta barnen använda dem inför en operation eller undersökning, kan deras känslor av oro och nervositet minskas. Ett initiativ taget av organisationen Ajabaja cancer i samarbete med lokala företag och Centralsjukhuset i Karlstad.

Andreas Janliden på Ajabaja cancer berättar att bilarna är något som alla barn kan ha nytta av oavsett sjukdom. Hans engagemang och glöd går inte att ta miste på när han berättar om hur organisationen hjälper cancersjuka barn och deras familjer.

Se också: Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärkenBrand logo
Se också: Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärken

Alla kan göra något

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vårt stora fokus är att hjälpa barn och deras familjer till ett bättre liv, trots allt det tunga som följer med beskedet om en cancerdiagnos.

Andreas berättar att han aldrig hade trott att initiativet med bilarna skulle få så stor uppmärksamhet men är så klart väldigt glad för det. Han tycker att det är en fördel om fler får kunskap om organisationen, så att fler kan bidra och därmed ännu fler barn kan få hjälp.

– Vi gör allt för barnen och deras familjer.

Andreas har själv en son som heter Alfred och som varit sjuk i leukemi. Lyckligtvis har han precis blivit friskförklarad.

– En bit in i hans behandling kände jag och min familj att vi ville ge något tillbaka till sjukvården, och då föddes idén om att köpa in bilar tillsammans med AjaBajaCancer och lokala företag . Vi hittade två företag som var villiga att sponsra med bilar, och på den vägen är det, säger Andreas.

Viggo och hans pappa redo att köra
Alfred blev väldigt glad när han såg bilen och är redo att hoppa in.

– En bit in i hans behandling kände jag och min familj att vi ville ge något tillbaka till sjukvården, och då föddes idén om att köpa in bilar. Vi hittade två företag som var villiga att sponsra med bilar, och på den vägen är det, säger Andreas.

Annons

Roligare sjukhusvistelse

För både barn och vuxna innebär en vistelse på sjukhus att man behöver vistas i en miljö som kanske känns lite kall, opersonlig och skrämmande. Då kan bilarna hjälpa till att avdramatisera situationen och få barnen att känna sig gladare och glömma alla bekymmer för en stund, säger Andreas.

Barnen som är på sjukhus har ju lämnat sin trygghet i hemmet och det är skrämmande för dem. Genom möjligheten att åka i bilarna, lyses deras vardag upp och det gör en stor skillnad för dem, fortsätter Andreas.

Andreas och Alfred
Andreas Janliden och sonen Alfred.

Vi har fått väldigt positiva reaktioner från barnen. En lite större tjej sade att hon hade önskat att hon var mindre, så hon fick plats i bilen. Det ser jag som ett bra kvitto på att barnen gillar det vi gör.

Lekterapi

Lekterapeuten Solveig Nyberg arbetar med att barnen ska ha en bra tillvaro under den tid de vistas på sjukhuset. Hon säger att bilarna är ett perfekt sätt för att avleda oron och osäkerheten inför en operation.

– Ofta är både barn och föräldrar oroliga och rädda inför en operation. Då kan bilarna fungera som ett sätt att få tankarna på annat ett tag. Bilarna kan också fungera som en morot för barnen efter att de har genomgått en jobbig operation eller undersökning.

– I lekterapin utgår vi från det friska hos barnet, försöker stimulera deras kreativitet och låta dem bara vara barn och få en frizon från allt det påfrestande de går igenom på grund av sin sjukdom, säger Solveig Nyberg.

Detta är Ajabaja cancer

· Organisationen är helt ideell

· Den grundades 2018 av två mammor som lärde känna varandra under sina barns behandlingar och bestämde sig för att försöka hjälpa andra i samma situation.

· Totalt består Ajabaja cancer av 9 personer.

· Organisationen verkar över hela Sverige, men har personal i Karlstad och Stockholm.

Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige
Annons