Yolanda, 30, fick en chock när mensen kom första gången
Många kvinnor med autismspektrumtillstånd har en ökad sensorisk känslighet, vilket gör att de upplever doft, ljud och känslor på ett sätt som gör att situationer som kan verka vardagliga för andra, upplevs oerhört påfrestande för dem.
– Jag blev väldigt chockad och förvånad första gången jag fick mens, sedan tog det ett helt år tills jag fick det nästa gång, berättar Yolanda.
Mens ska inte vara pinsamt
När Yolanda var yngre förstod hon inte varför andra tjejer tyckte att mens var pinsamt och varför folk inte ville prata om det.
– Jag tyckte inte alls att det var pinsamt, och det tycker jag fortfarande inte.
Yolanda tycker däremot att det är väldigt stökigt att ha mens.
– Det blir väldigt smutsigt och soporna blir fulla. Det gillar jag inte!
När hon var yngre tyckte hon att tamponger var mycket obehagligt och den känslan består.
Intryck som doft och känsel upplevs ofta som stressande och obehagligt för personer med autismspektrumtillstånd. På frågan om de märker dofterna i mensprodukter som tamponger, menskoppar och bindor svarade 70 procent ja, av dessa uppgav 66 procent att det stör dem och 26 procent angav lukt som ett av huvudproblemen när de har mens. Detta enligt en engelsk undersökning gjord av Censuswide på uppdrag av intimföretaget Intimina. Undersökningen bygger på svar från över 500 kvinnor mellan 16 - 55+ år.
Problem med riklig mens
Eftersom hon har riklig mens behöver hon dock byta både tampong och binda många gånger varje dag, och den rikliga mensen ställde ibland till det under skoldagarna. Yolanda, som var utanför och mobbad av de andra barnen hade det ibland jobbigt i skolan. Ett minne som har etsat sig fast hos henne var när hon gick i nian och klassen hjälpte till att packa kundernas kassar i en matbutik.
– Ingen ville stå med mig.
Yolanda minns att hon inte trodde man fick gå i väg till toaletten och därför stod hon kvar vid kassan, trots att hon kände sig blöt i byxorna.
– När jag har fått en uppgift så slutför jag den!
När sedan en förälder påpekade att man kunde gå på toaletten förstod hon varför: Hon hade blött igenom byxorna och var helt blodig.
Svårt med sociala situationer
Som många andra med autism, hade Yolanda det svårt med sociala situationer när hon gick i skolan. Hon ville egentligen aldrig gå till matbutiken med klassen, men kände sig tvingad att göra det ändå.
Att hantera mensen har tagit lång tid för henne. Under flera års tid hade hon extremt oregelbunden mens och stora problem med mensvärk. Ännu idag upplever hon det som väldigt jobbigt att hon inte kan kombinera smärtstillande med de andra medicinerna hon använder.
– Jag får så ont att jag inte ens kan stå upp de första dagarna.
Jobbigt med ljud
Ljud är något som Yolanda också upplever extra starkt under mensen. Hon blir lätt arg och frustrerad i kombination med att hon blir väldigt trött och dåsig.
– Alla ljud förstärks och jag upplever dem som mycket högre än de egentligen är.
Enligt undersökningen från Censuswide uppger närmare hälften av de som lever med autism att de inte förstår sin mens och att de inte heller är bekväma att prata om det med andra.
– Jag önskar att alla kunde prata om mens och vara mer öppna, säger Yolanda.
Dessutom tycker hon att killar borde vara mer förstående inför tjejer som har mens. Det finns en tendens att tycka mens är något äckligt och lite tabu.
– Så borde det inte vara, säger Yolanda.
Fakta om mens och autism
1. 83% av kvinnor med autism tycker att det är svårt att använda olika mensprodukter, jämfört med 51% av kvinnor utan autistisk diagnos.
2. Nästan sju av tio kvinnor utan autistisk diagnos (69%) får råd angående mensen av sina mammor. För kvinnor med autism är denna siffra bara 55%.
3. 41% av autistiska kvinnor känner sig inte bekväma i att prata med nära vänner och familj om sin mens, och 18% känner sig väldigt obekväma. I motsats till kvinnor utan diagnos, där 74% känner sig mycket säkra i att prata med en närstående om mensen.
Källa: Intimina autism report 2022