Artificiell intelligens hjälper hörsel- och synskadade
TERA är ett bra och positivt exempel på det som idag kallas AI, artificiell intelligens. Det menar Max Tairi, som tillsammans med sin bror Faruk har lanserat detta nytänkande hjälpmedel för människor med hörsel- och talsvårigheter.
Bröderna Max och Faruk Tairi flyttade till Sverige från Makedonien under 1980-talet och arbetade som tolkar. När de träffade människor med hörsel- och synskador insåg de att de människorna hade minst lika svårt med kommunikationen som de som talade olika språk.
Max Tairi har träffat människor med tal- och hörselskador som har fått luren i örat när de har ringt folk som de inte känner.
– Den som använder TERA kan innan samtalet börjar skriva och förklara att hon är hörselskadad eller har svårt att tala, och att den som lyssnar måste ha tålamod.
Laddar ner till telefonen
TERA är en app och programvara som du laddar ner till vanlig telefon, mobiltelefon eller surfplatta. Du får ett nytt vanligt telefonnummer som andra kan ringa till och som visas när du ringer ut. Du ringer och tar emot samtal precis som med vanlig telefon.
Det finns två varianter:
TERA Touch passar både hemma och på jobbet. Den kopplas upp mot wifi eller med hjälp av SIM-kort. När du samtalar textas det motparten säger i den stora skärmen. Texten kan anpassas så att du får den storlek du önskar.
TERA Mobile i mobiltelefonen passar dig som ofta är ute på språng. Klarar samma saker som TERA Touch i en smidigare storlek.
– Flera landsting har skaffat utrustningen, så att hörselskadade kan få prova den, berättar Max Tairi.
Till ansökan behövs underlag som styrker behovet av TERA. Det kan vara ett audiogram, utlåtande från läkare eller liknande. Arbetsförmedlingen respektive Försäkringskassan utreder och fattar beslut. Man kan få det förskrivet som hjälpmedel för hemmet genom alternativ telefoni enheten i landstinget man bor i, eller via Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen kan kontaktas om det gäller ens arbetsplats.
TERA är registrerad i den nationella katalogen för hjälpmedel och klassificeras enligt ISO 9999.
Fler tolkhjälpmedel
Ett annat hjälpmedel för hörselskadade är skrivtolkning. Det innebär att en skrivtolk skriver ned vad som sägs, vilket sedan visas på en skärm där man kan läsa texten. Största delen av den skrivtolkning som utförs i landet bekostas av landets tolkcentraler för döva och hörselskadade. Vardagstolkning innebär tolkning i olika situationer i vardagslivet som sjukvård, fackliga möten eller informationsmöten i arbetslivet, samt olika föreningslivs- och fritidsverksamheter.
Det finns också något som heter textförmedling, om man har texttelefon. De ger oftast bara en sammanfattning och inte någon detaljerad text.
Av Susanna Hauffmann