Är det farligt med gaser i magen? Professorn svarar!
Kanske vet du att du är känslig för bönor eller kål eller undviker lök. De flesta magar är känsliga för stora mängder fibrer och svårsmälta kolhydrater.
Den mer svårsmälta maten rör sig längs med tarmkanalen och hamnar till sist i tjocktarmen. Där tar olika bakterier hand om maten – en biprodukt blir då gas.
Kan vara obehagligt med gaser
– Detta är en naturlig del av tarmfunktionen, säger Jane Muir, forskare vid Monash University i Austarlien, till Time.
Vad som orsakar gasbesvär är väldigt individuellt från person till person.
Vissa personer, exempelvis den som är laktosintolerant, saknar vissa enzym för att kunna bryta ner viss mat. Men även att äta mycket och snabbt kan göra att du blir mer gasig.
– Dessa gaser och att bli uppsvälld kan vara obehagligt. Men det är inte skadligt, säger Steven Zeisel, professor vid Nutrition Research Institute vid University of North Carolina, till Time.
Viss mat ger gaser i magen
När du blir sjuk kan du också bli mer känslig för viss mat vilket gör dig mer gasig. I dessa fall är det bäst att försöka undvika livsmedel som ger besvär.
Är du däremot frisk och har vanliga gasproblem går det att ”träna upp” sina tarmbakterier.
Genom att varje dag äta små mängder av den mat som ger dig gaser lär sig magbakterierna bättre hantera dem, tipsar Jane Muir.
Dina matvanor påverkar din tarmflora. Genom att äta annorlunda kan även bakterierna i din tarm förändras.
Och även om många av oss kan tycka att det är pinsamt att rapa eller prutta, är det viktigt att låta gaserna komma ut. Om det samlas stora mängder gas kan du få magknip.
Minska mängden gas i mag-tarmkanalen:
Bajsa regelbundet eftersom gaserna följer med när du bajsar.
Rör på dig! När du motionerar rör sig gaserna automatiskt framåt i tarmen.
Dra ner på mängden fett. Fettet gör att magsäcken tömmer sig långsammare till tarmen, vilket ger mer gaser.
Undvik läkemedel som kan orsaka förstoppning. Förstoppningen gör att gasen har svårare att passera i tarmen.
Undvik produkter som är sötade med sötningsmedel. Kolhydraterna fruktos och sorbitol är extra svårsmälta och används i lightprodukter.
Om du tycker att dina gasbesvär stör dig i vardagen eller om besvären inte försvinner efter att du provat behandla dig själv kan du vända dig till din vårdcentral för att få hjälp.