Apkoppor upptäckt i Sverige – detta vet vi om sällsynta sjukdomen
Det var i början av maj som det kom rapporter om flera fall av apkoppor i Storbritannien. I skrivande stund har tio fall rapporterats runt om i Europa.
De senaste dagarna har smittan även upptäckts på flera andra kontinenter som Australien och Nordamerika.
Folkhälsomyndigheten har konstaterat ett fall i Sverige. Personen är hemmahörande i Stockholmsområdet.
– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.
Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten verkar överföringen av virus ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män. Detta är i alla fall rapporten gällande fallen i Storbritannien.
Smittan bedöms inte vara "högsmittsam". För att få viruset krävs en nära kontakt med en sjuk person.
Detta är apkoppor
Apkoppor orsakas av apkoppsvirus som är ett så kallat ortopoxvirus. Kunskapen om hur sjukdomen sprids är inte kartlagd i detalj. Även om människor kan smitta varandra, är kontakt med djur det vanligaste sättet att få viruset.
Symtom och komplikationer
Symptomen liknar de man får vid smittkoppor men sjukdomen är mindre allvarlig, det skriver Världshälsoorganisationen, WHO.
Det är vanligt att få feber, huvudvärk, ryggvärk, muskelvärk, svullna lymfkörtlar och frossa. Även utmattning och hudutslag kan utvecklas.
Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorganen och runt analöppningen uppstå.
Någon specifik behandling mot apkoppor finns inte enligt Folkhälsomyndigheten, men i Storbritannien erbjuder myndigheterna smittkoppsvaccin till viss sjukvårdspersonal och andra som kan ha utsatts för smitta.
En återhämtning brukar ske efter två till fyra veckor, enligt den brittiska tidningen The Guardian.
Smittskyddsläkaren bör kontaktas vid misstänkt fall.
Förekommer mest i Afrika
Smittan är väldigt ovanlig och förekommer främst i Central- och Västafrika. I synnerhet i närheten av tropiska regnskogar, men också i stadsområden.
Apkoppor diagnosticerades hos människor för första gången på 1970-talet i demokratiska Republiken Kongo.
De första fallen av apkoppor utanför Afrika rapporterades år 2003. Det ägde rum i USA och spridningen berodde sannolikt på hundar som hade vistats tillsammans med gambiska råttor. Detta utbrott ledde till cirka 70 fall av apkoppor i landet
Experten: "Tagga ner"
SVT:s program Morgonstudion pratade med Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar, på fredagsmorgonen. Han berättade att risken för en ny epidemi är låg.
– Jag tycker att vi borde tagga ner lite, för att tala ren svenska. Vi kommer säkert hitta några ytterligare fall i Sverige, men jag tror inte att det blir någon epidemi på något sätt. Det finns inget som talar för det i dagsläget, säger Gustafson, sa han till SVT.
I västra och centrala Afrika förekommer lokala utbrott med jämna mellanrum. Då rör det sig om max ett hundratal fall som långsamt ebbar ut.
Källa: Folkhälsomyndigheten, The Guardian, Dagens Ps, SVT.