Annika fick livshotande sepsis – två gånger
Annika Sandberg, 63, berättar om när hon fick sepsis 2011, och sedan en gång till 2016.
– Jag var lite småkrasslig dagarna innan och blev sakta sämre och sämre. Och så pang, blev jag så dålig att jag knappt var medveten själv om hur illa det var.
Hög feber och frossa
Annika beskriver sepsis som en lömsk sjukdom. Båda gångerna fick hon hög feber och frossa, men för övrigt var symtomen helt olika. Ändå visade det sig att att orsaken var samma sorts bakterier, så kallade pneumokocker.
– Första gången det hände skulle jag precis ge mig av till kallbadhuset. Jag höll på att packa väskan när frossan bara kom. Jag ringde vårdcentralen som tyckte att jag kunde avvakta lite innan jag åkte till dem.
Men det blev inte bättre, och några dagar senare övertalade Annikas storasyster, som bor i Stockholm, henne att beställa en sjukresa till närmaste vårdcentral.
– Vid det laget kunde jag knappt resa mig ur sängen. En väninna följde med mig till vårdcentralen och snabbsänkan var extremt hög.
De åkte in till akuten där det konstaterades att det var sepsis. I ett svullet knä fanns en bakteriehärd och Annika fick intravenös antibiotika i två veckor medan hon låg inlagd på sjukhuset.
Drabbades en andra gång
Tyvärr visade det sig att Annika några år senare skulle drabbas en gång till, trots att hon nu hade vaccinerat sig mot pneumokocker. Fastän hon hade haft sepsis en gång tidigare förstod hon inte vad det var fråga om förrän det var för sent. Förloppet blev den här gången mycket snabbare än första gången.
– Febern steg snabbt och jag kräktes kraftigt. Eftersom ett barn hade haft vinterkräksjuka på förskolan där jag jobbar några dagar tidigare tänkte jag att jag måste ha blivit smittad.
– Mina systrar höll som vanligt kontakt med mig på telefon flera gånger om dagen. ”Gå till vårdcentralen, gå till vårdcentralen”, sa de åt mig hela tiden men det var som om krafterna inte räckte till för det.
Låg medvetslös hemma
När en av systrarna inte fick tag på Annika följande dag ringde hon Annikas väninna och bad henne åka dit för säkerhets skull.
Det märks att Annika blir tagen av att berätta sin historia igen. När väninnan kom förbi den där vårdagen för två år sedan hittade hon Annika okontaktbar i sängen.
– Mitt bästa råd är att alltid berätta för dina vänner om du inte mår bra och har feber. Och se till att någon har en extranyckel. Hade inte min väninna kunnat komma in i huset, ja, då hade jag förmodligen inte levt i dag.
Annika känner med fingret uppe på huvudet, där det nu finns en liten grop som minne av händelsen. När hon vaknade upp på sjukhusets neurointensivvårdsavdelning var huvudet rakat och det satt en tryckmätare i skallbenet för att kunna lätta på trycket.
– Personalen berättade att det första jag sa efter att ha varit nedsövd i fem dagar var ”jag mår bra”. Och det stämde ju inte riktigt, säger hon med ett leende.
Vet inte ursprunget
Det tog många veckor med intravenös antibiotikabehandling innan Annika var på benen igen. Efter sin andra sepsis har hon fått en permanent hörselnedsättning på det ena örat, och månaderna efteråt var också hela balanssystemet ur funktion.
Läkarna har inte kunnat komma på ursprunget till bakteriehärden. Det kan ha varit i öronen, men också i någon tand.
– Livet är tillbaka igen, det är det allra viktigaste. Och jag kan cykla igen. Efter flera månader med rollator och ett särskilt träningsprogram började balansen kännas så bra att jag vågade sätta mig på cykeln igen. Första turen gick här längs med havet. Annika pekar bortåt det håll där Öresundsbron skymtar. Hon ler, hon njuter av livets små ögonblick.
Sepsis – mer än blodförgiftning
● Sepsis beror på att immunförsvaret reagerar alldeles för kraftigt på en bakterieinfektion. Hjärta, lungor och njurar blir hårt belastade när blodtrycket snabbt sjunker.
● Uppåt 40 000 drabbas varje år i Sverige. Var femte dör.
● Förr kallades sepsis för blodförgiftning, något många förknippar med ett sår med en röd strimma. Eftersom man i dag vet att bakterier bara finns i blodet hos var tredje person som drabbas kallas sjukdomen numera för sepsis.
● Vanligast är att få sepsis efter en lunginflammation. Men den kan också komma efter till exempel en urinvägsinfektion, sårinfektion eller halsfluss. Sepsis kan även utvecklas efter en virusinfektion som influensa. Sen kan det gå mycket snabbt med sviktande organ och medvetslöshet.
● Det gäller att snabbt få sjukhusvård om du har fått sepsis. Då ges vätska, syrgas och antibiotika. Därför är det viktigt att både allmänhet och sjukvård känner igen signalerna på sepsis, något som inte alltid är fallet i dag. Bara var tredje känner till sjukdomen i de undersökningar som Sepsisfonden har gjort.
● Är du äldre eller har någon allvarlig sjukdom – som cancer, diabetes eller en reumatisk sjukdom – är risken att drabbas av sepsis större. Ett klokt råd kan då vara att vaccinera sig mot de vanligaste bakterierna som orsakar lunginflammation, så kallade pneumokocker. Ett annat råd för att förebygga sepsis kan vara att vaccinera sig mot influensa.
Av Nina Nord