Annika: ”Akut ekonomisk stress utlöste min depression”
Annikas liv har kantats av psykisk ohälsa med bland annat återkommande depressioner och ångest. Efter många års djupgående psykoterapi och själsligt arbete tog hon i 40-årsåldern kontrollen över sitt psykiska mående och har sedan dess arbetat bland annat som broderikonstnär och som förtroendevald i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.
I dag mår hon bra, men minns tydligt situationen för två år sedan, när hon föll ner i ett bottenlöst hål av själsligt mörker.
– Då var det akut ekonomisk stress som utlöste det. Jag har en väldigt mager pension. Jag kan inte leva på den. Hittills har jag klarat mig på att låna på min bostad, men det kommer inte att räcka.
Fick inte låna mer pengar
Den gången fick Annika beskedet från banken att hon inte kunde låna mer pengar på sin bostadsrätt – och dessutom skulle hon betala tillbaka allt det hon dittills lånat inom en månad.
– Då slog det bara till. Jag drabbades av depression och en stark ångest som i stort sett förlamade kroppen. Jag kunde bara ligga ner och koncentrera mig på att andas. Jag hade svår muskelvärk, orsakad av spänningar. Det var väldigt brutalt.
Oro för framtiden
Men vännerna fanns där för henne: En god vän flyttade hem till Annika, hjälpte till att handla och såg till att hon fick mat i sig. En annan berättade för Annika att hon kunde ta ett hypotekslån på sin bostad och på så vis betala skulden till banken. Det gjorde hon, och det löste den akuta ekonomiska stressen – och Annika började långsamt tillfriskna.
– Jag gick också en kurs i mindfulness som hjälpte mig. Men fortfarande är jag orolig nästan jämt. För att någonting ska hända igen. Att jag inte kommer klara mig ekonomiskt. Jag är frisk i dag men jag kan drabbas av sjukdom.
– Och vad händer om jag hamnar i ett tillstånd där jag inte kan klara mig själv? Jag har inga släktingar som kan ställa upp. Men det enda jag kan göra är att försöka lägga det åt sidan. Inte tänka på det utan koncentrera mig på dagen och se till att jag mår bra.
Flera depressioner
Numera mår Annika betydligt bättre. Hon har trappat ner de tunga medicinerna och tar bara en låg dos antidepressiva.
– Det som fungerar bra för mig i dag är att jag har ett socialt nätverk inom RSMH. Det är lätt att bli deprimerad för att man känner sig väldigt ensam och att en del kontakter faller bort – ibland genom så tråkiga saker som sjukdom och död.
Och hon, som drabbats flera gånger av depression, vet att det går över.
– Men när det är som värst behöver jag höra någon säga det till mig, att det här kommer att gå bra. Där är ett socialt nätverk jätteviktigt. Det är så lätt att bli självdestruktiv i en depression.
Mår bättre av handarbete
Annika har som mål att promenera utomhus minst en timme varje dag, vilket hjälper. Broderiet stärker henne också. Hon ställer regelbundet ut sina verk och delar intresset med likasinnade. Att handarbete hjälper måendet är något som stöds av forskning, menar hon:
– När man gör någonting med båda händerna samarbetar båda hjärnhalvorna på ett bättre sätt och det blir en lindring av psykisk ohälsa, enligt forskarna. Det måste förstås inte vara broderi, det funkar att rensa ogräs också.
Så här mår 65-plussarna
■ 34 procent av alla över 65 år har vårdats för psykisk sjukdom eller använt psykofarmaka. Det är dubbelt så många som i den vuxna befolkningen i övrigt.
■ Äldre mår oftare sämre än yngre, får dessutom bristfällig vård och övermedicineras.
■ Trots ökad risk för självmord bland äldre män och det faktum att äldre kvinnor oftare än andra har självmordstankar, så har äldre sämre tillgång till specialistvård.
■ Ungefär hälften av de cirka 1 500 personer som tar sitt liv i Sverige varje år bär på en obehandlad depression. Den grupp i samhället som är hårdast drabbad är män över 80 år, där är andelen självmord högst.
Källa: Socialstyrelsen och Senioren7
9 tecken på depression
Grubblerier och tankar på saker som inte annars brukar oroa.
Du mår sämre på morgonen och bättre på kvällen.
Förändrad aptit – att tappa aptiten eller att tröstäta och äta mer än vanligt.
Sömnstörningar. Det kan handla om insomningssvårigheter eller att du vaknar under natten med orostankar. Vissa sover tvärtom mer än vanligt.
Nedsatt koncentrationsförmåga. För vissa blir det omöjligt att läsa eller lösa korsord. Misstas många gånger för begynnande demens.
Mindre engagerad i omgivningen. Saker som förr gjorde dig glad känns inte roliga längre. Du bokar av middagar och sociala tillställningar för att i stället sitta framför teven.
Mindervärdeskänsla. Vem är jag att ha sådana här tankar, jag som har det så bra och borde vara nöjd?
Irritation. Du blir mer stresskänslig och blir upprörd över saker som annars inte skulle bekomma dig.
Tankar på döden och att inte vilja leva längre. Funderar du själv på att begå självmord eller tror att någon du känner gör det, sök genast hjälp.
Källa: Äldrepsykiatrimottagningen
Av Petra Olander