Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Anneli sover bättre med tyngdtäcke

06 feb, 2018
author Agata Garpenlind
Agata Garpenlind
Svårt att somna, vaknar många gånger per natt, ligger vaken länge och har svårt att somna om. Att få sova länge, skönt, utan avbrott och vakna utsövd låter som en dröm i Annelis öron, för hon har aldrig haft bra sömn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anneli Brander Nilsson, 61, fick riktigt akuta besvär som började för sex år sedan.

Fick för lite sömn

– Jag fick för lite sömn i stort sett varje natt, hade stora koncentrationssvårigheter, mådde illa och var mycket tung i huvudet.

Hur påverkade det ditt liv?

– Det blev svårt att klara av mitt arbete som projektledare i IT-branschen. Livet blev begränsat och jag fick tacka nej till många trevliga saker. För tre och ett halvt år sedan fick jag sluta lönejobba, eftersom sömnstörningar inte är grund för sjukskrivning.

Vilka metoder har du testat för att få sömnen att fungera?

– En mängd olika insomningsmediciner. Några hjälpte, men de är beroendeframkallande och gör mig seg i många timmar dagen efter. Sömnskola, kbt-behandling. Jag har sovit med testutrustning på sömnlaboriatorium för att undersöka om jag led av sömnapné, vilket jag inte gjorde. Jag har prövat melatonin, sömnhormonet. Det hjälpte i början, men numera har effekten försvunnit. Inget har hjälpt mig långsiktigt.

Testade tyngdtäcke

Och så hörde du talas om ett så kallat kedjetäcke och testade. Hur var det?

– Inledningsvis kände jag mig ”tillplattad”, men efter några nätter upplevde jag täcket som ombonat och skönt.

Påverkades din sömn?

– Jag sover något bättre generellt sett med kedjetäcket, det blir inte lika många nätter med alldeles för lite sömn. I dag använder jag en insomningsmedicin som jag kan ta max tre nätter per vecka. Detta i kombination med kedjetäcket, som väger åtta kilo, gör att majoriteten av nätterna är skapliga, så länge jag inte har något viktigt som ska göras tidigt dagen därpå, då kan jag inte sova ens med hjälp av medicinen. Numera är det fler dagar då jag känner mig skapligt pigg och därmed klarar av det som jag vill göra i mitt liv. Jag vill tillägga att jag inte har några psykiska problem, har hela tiden levt ett sunt liv och gjort allt enligt regelboken för att kunna sova bra.

Kvinna sover med tyngdtäcke/kedjetäcke.

Fakta kedjetäcke/tyngdtäcke

Täcket från Somna, som Anneli sover med, är ett patenterat medicintekniskt hjälpmedel, ett så kallat tyngdtäcke, med insydda kedjor. Studier visar att ångest, oro och sömnsvårigheter kan kompenseras genom tyngd och tryck, som kan ge en ökad känsla av lugn och trygghet. För en del blir det lättare att slappna av, komma ner i varv och få bättre kvalitet på sömnen. Att sova med tyngd fungerar dock inte för alla. I vissa landsting kan läkare skriva ut täcket för vissa diagnoser.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons