Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Ann-Sofie fick campylobacter: Jag var sjuk i 7 veckor

17 jun, 2017
author
När Ann-Sofie Arndt fick hög feber och magkramper misstänkte hon vinterkräksjuka men det visade sig vara en av Sveriges vanligaste magsjukebakterier – campylobacter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Aldrig i hela sitt liv har Ann-Sofie Arndt, 65, haft så ont i magen som när hon insjuknade den där torsdagskvällen i våras.

– Det gjorde något så gräsligt ont. Magsmärtorna kändes som en knytnäve i magen och jag fick våldsamma kramper. Vid tiotiden på kvällen hade jag hunnit med fem rundor på toaletten.

Just då var smärtorna i magen inget hon förknippade med något hon ätit.

– Redan några dagar innan vaknade jag med hög feber, ont i lederna och en gräslig huvudvärk. Jag kände mig väldigt yr och tog snedsteg, som om jag var full. Men inte hade jag någon tanke då på att jag höll på att få magsjuka.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ann-Sofie bor med sin man Gunnar i Kungshamn, som ligger vid kusten i Bohuslän. Hit flyttade de från Göteborg efter pensioneringen för att slå sig till ro i Gunnars föräldrahem. Båda är aktiva motionärer och ofta ute på träningsrundor längs havet. Men just den här veckan fick Ann-Sofie hålla sig inomhus.

Febern och huvudvärken kom och gick. Efter några dagar var hon feberfri och kunde hämta barnbarnen Tea, 8, och Vilma, 5, i Göteborg som utlovat. Samma kväll kom magsmärtorna …

– Jag blev orolig för att flickorna skulle kunna smittas, men varken de eller min man kände något. Det var bara jag som var helt utslagen, säger Ann-Sofie.

Finns inget botemedel

Den höga febern kom tillbaka, liksom ledvärken och huvudvärken. Efter en vecka med akuta diarréer skjutsade till sist hennes man in henne till vårdcentralen. Proverna visade på hög sänka. Läkaren misstänkte att det kunde röra sig om campylobacter och hon fick lämna avföringsprov. När provsvaret kom några dagar senare bekräftades misstanken.

– När läkaren ringde mådde jag fortfarande väldigt dåligt och hon berättade då att det inte finns något botemedel. Diarréerna är tydligen typiska om man smittats av campylobacter och det enda som finns att göra är att vänta tills giftet går ur kroppen.

Annons

Troligen hade hon smittats vid ett tidigare tillfälle, men exakt var och hur vet hon inte. Hon äter gärna kyckling eller fisk, men det finns olika sorters campylobacter och de kan även finnas i kött och grönsaker.

– Tydligen kan man ha bakterierna i tio dygn innan infektionen bryter ut och jag hade ingen koll på vad jag hade ätit. Kanske fick jag i mig en dåligt tillagad bit kyckling som innehöll campylobacter. Just nu kan jag inte ens se åt kyckling, säger Ann-Sofie.

Blivit noga med maten

Hon har följt larmrapporterna om hur antalet fall av campylobacter ökat kraftigt i hela landet. Smittskyddsläkare har uppmanat till försiktighet alternativt varnat för att äta färsk kyckling helt och hållet. Ann-Sofie ryser när hon tänker på hur många utlandsresor de gjort till Asien, Afrika och Thailand då de aldrig varit särskilt noggranna med maten.

– Jag vet att många smittas av campylo bacter i dåligt tillagad kyckling och ofta under en utlandsresa. Jag har aldrig varit ett dugg noga med vad jag har ätit. Märkligt nog trodde jag aldrig att det kunde drabba mig. Hädanefter kommer jag att vara extremt noga, framför allt med kyckling.

Än är det för tidigt att helt blåsa faran över. Infektionen går i skov och efter sju veckor var hon fortfarande medtagen. Febern och magvärken har kommit och gått.

– Jag är kraftlös och har yrsel och ont i huvudet. Jag har även värk i knän, handleder och armbågar. För att få tiden att gå har jag läst, stickat och sett på tv, men nu börjar jag få ont i baken av allt sittande. Det är så trist!

Vad är campylobacter?

■ Campylobacter är tarmbakterier som finns både hos människor och djur, framför allt hos fåglar.

■ Bakterien utsöndras med avföringen och sjukdomen sprids framför allt via förorenade livsmedel, speciellt fjäderfän.

■ Inkubationstiden är normalt mellan ett och tre dygn, men kan även vara upp till tio dygn.

Av Margaretha Eldh

Läs också:

Så skyddar du dig mot campylobacter!

Vad ska man äta efter magsjuka?

Annons