Ann-Christine var ständigt trött – hade hypotyreos
De första symtomen kom redan 2002. En kraftlöshet och en trötthet hon aldrig tidigare upplevt golvade Ann-Christine fullständigt. Hennes första tanke var att hon kört slut på sig själv efter att ha tränat extremt hårt. Men trots vila och återhämtning blev hon inte piggare.
– Bara att ta sig till jobbet var en enorm kraftansträngning, säger Ann-Christine, som i dag är 49 år och bor i Limhamn i Malmö.
Orkade knappt resa sig från soffan
Dagarna blev till veckor utan att energin återkom. Ann-Christine tog kontakt med företagshälsovården som inte hittade några medicinska orsaker till tröttheten. Alla prov visade att hon var frisk som en nötkärna. Det så kallade TSH-värdet i blodet, som mäter sköldkörtelhormonerna, var inom referensvärdena som då låg på 4,0. Ann-Christine hade ett TSH på 3,8. Men vad hon och läkaren inte visste var att Ann-Christine hade drabbats av vävnadshypotyreos – hennes sköldkörtel fungerade enligt proverna, men de hormoner som den producerade nådde inte sitt slutmål vilket ger samma symtom som en underfunktion i sköldkörteln.
Så det var inte så konstigt att Ann-Christine mådde dåligt. Hon hade dessutom fått en influensaliknande muskelsmärta i kroppen som gjorde att hon knappt orkade resa sig från soffan.
– Jag testade allt från massage till qigong, men inget hjälpte.
Diagnosen hypotyreos
I september 2004 togs nya sköldkörtelprover hos företagsläkaren, och nu hade värdena stigit. Diagnosen blev hypotyreos till följd av en kronisk inflammation i sköldkörteln, som är den vanligaste formen av sköldkörtelsjukdomar.
Ann-Christine remitterades till en endokrinolog och fick Levaxin, först 25 mikrogram som efter några månader höjdes till 50.
– Men jag tyckte inte att det hjälpte tillräckligt så jag tog saken i egna händer och höjde dosen på eget bevåg. Jag resonerade att så länge jag mådde bra så var allt frid och fröjd.
Ann-Christine blev piggare men hon fick inte tillbaka den forna energin. På nätet hittade hon information om sköldkörtelhormonet Liothyronin/T3 som haft god effekt på andra med liknande symtom som Ann-Christine.
Envis som hon är lyckades hon tjata till sig T3. Hon började med en liten dos på fem mikrogram samtidigt som hon stod kvar på Levaxin.
– Jag kände direkt att något hände i kroppen. Sakta började jag fyllas med energi och det var en helt ljuvlig känsla att äntligen kunna börja göra saker som jag inte orkat på flera år. Det kändes som att livet kom tillbaka.
Provade torkat svinsköldkörtelhormon
Då hade det gått fem år sedan hon insjuknade, men kampen för att återfå en stabil energi fortsatte eftersom Ann-Christine fortfarande inte kände sig helt återställd.
Av en händelse fick hon höra talas om Armour Thyroid, torkat svinsköldkörtelhormon.
För Ann-Christine vände livet omgående när hon började med Armour Thyroid våren 2009.
– Plötsligt orkade jag allt. Jag kunde till och med springa igen! Jag är 100 procent övertygad om att det var det torkade svinsköldkörtelhormonet som fick mig på banan igen!
Hypotyreos ett stort och dolt kvinnoproblem
Läkaren Helena Rooth Svensson har vigt sitt liv åt att studera sambandet mellan sköldkörtelhormonerna och cellernas egna energiproducenter, mitokondrierna. Två livsviktiga system som, när de inte fungerar, kan orsaka samma symtom som sköldkörtelsjukdomar.
Trots att hon inte tar emot patienter längre får Helena, som själv har hypotyreos, dagligen mejl från drabbade patienter med symtom men som nonchaleras av läkarna. Problemet är att det THS-prov som visar sköldkörtelns funktion kan missleda läkaren. Sköldkörteln fungerar ju som den ska, det är i nästa led, inne i cellerna, som det brister, och det syns inte vid en provtagning.
Det är många steg som måste fungera för att sköldkörtelhormonerna ska komma in i cellerna. Kommer de inte in fungerar inte cellernas kraftverk, mitokondrierna, som ger kroppen energi och symtomen blir då desamma som när sköldkörteln inte fungerar, förklarar Helena Roth Svensson.
Och om THS-värdet är normalt men du har symtom som liknar hypotyreos kan Levaxin användas som ett diagnosverktyg i första hand. Märker du då någon skillnad, kan detta tyda på att du lider av en form av hypotyreos, så kallad vävnadshypotyreos.
Vid hypotyreos räcker det inte alltid med att ge Levaxin, som enbart innehåller sköldkörtelhormonet T4. Patienterna kan behöva tillskott av T3/Liothyronin för att alla vävnader i kroppen ska få tillgång till sköldkörtelhormonerna. Under senare år har även torkat svinsköldkörtelhormon, Armour Thyroid, börjat användas som ett komplement till Levaxin och Liothyronin.
Vilka är riskerna om man går länge med en obehandlad hypotyreos?– Låg ämnesomsättning gynnar den inflammatoriska reaktionen i blodkärlen vilket kan leda till stroke eller hjärtinfarkt. Kvinnor som har problem att bli gravida har ofta en underfunktion i sköldkörteln. Vid alzheimer har man konstaterat normala värden i blodet men låga T4 i ryggmärgsvätskan.Så påverkar jod sköldkörtelnLäs mer
Vad har du för råd till patienter som har bra värden men ändå mår dåligt?
– Vid tydliga tecken på hypotyreos bör patienten få testa Levaxin under några månader. Vissa kan även behöva ett tillskott med en liten dos av det aktiva hormonet T3, Liothyronin.
Finns det några risker med Liothyronin?
– Liothyronin är ett väldigt potent läkemedel som kan ge hjärtklappning. Det är viktigt att iaktta försiktighet och bara ge låga doser som komplement till Levaxin.
Vad är viktigt att veta om torkat svinsköldkörtelhormon?
– Det är en liten bit av sköldkörtel från gris som innehåller framförallt T4 och lite T3. Armour Thyroid är också ett potent läkemedel och för höga doser kan leda till förhöjd ämnesomsättning och hjärtklappning.
Är det något du rekommenderar?
– Ja, absolut. Men det är som med all medicin, ett preparat passar inte alla. Så länge vi inte kan mäta sköldkörtelhormonerna på cellnivå har vi inget annat val än att pröva oss fram.
Finns det några risker?
– Nej, inte så länge det är kontrollerat och importeras från välrenommerade läkemedelsföretag. Riktigt farligt kan torkat svinsköldkörtelextrakt däremot bli om man beställer över nätet. Då har du ingen aning om vad du stoppar i dig och risken finns att salmonella, ehec eller någon annan smitta överförs.
Vem får skriva ut svinsköldkörtelhormon?
– Medlet skrivs ut på licens och det är Läkemedelsverket som avgör om ansökan ska beviljas, inte behandlande läkare. Det är mycket svårt att få en licensansökan godkänd. Patienten ska ha medicinerat med Levaxin minst ett år och samtliga värden granskas.
Finns det något annat jag kan göra själv för att må bättre?
– Allmänt kan man säga att det är viktigt att få i sig tillräckligt med jod, selen och Q10.
Fotnot: På www.heroscare.se kan du läsa mer om Helena Rooth Svenssons forskning och arbete.
Här hittar du mer information:
www.hypotyreos.info
www.skoldkortelforeningen.se
Av Katarina Arnstad Elmblad
Foto: Gugge Zelander, privat