Alltid trött? Det kan vara SAD
Höst- och vinterdepressioner kan bero på hormonförändringar.
SAD
I dag finns ett namn på de här tillstånden: årstidsbetingad nedstämdhet. På internationellt läkarspråk SAD (seasonal affective disorder). Och det går att hitta samband mellan graden av höst- och vintertrötthet och hjärnans kemi. Med speciella analyser kan man konstatera att balansen mellan olika hormoner och signalsubstanser kan rubbas vid vissa tidpunkter på året.
Blir en obalans
Rubbningen har med ljus och mörker att göra. Något förenklat förklaras det så här:
När dagsljuset kommer in i ögats näthinna omvandlas det till nervimpulser som skickas till en liten körtel i mellanhjärnan, tallkottkörteln. Denna körtel producerar ett hormon som heter melatonin, ett slags sömnhormon som gör oss dåsiga och trötta, men som enligt vissa undersökningar också kan ge symtom på depression.
Detta hormon blockeras av dagsljuset. Alltså: Ju mer dagsljus vi utsätter oss för, desto mindre sömnhormon produceras i vår hjärna. Eller omvänt: under den mörka årstiden får vi för lite dagsljus, och då producerar vi så mycket sömnhormon att vi känner oss trötta och orkeslösa under dagtid.
Sömnhormonet i sin tur anses bland annat hämma produktionen av ett annat hormon, kortisol, ett pigghetshormon som bildas i binjurarna.
Denna hormonella obalans är huvudförklaringen till den vintertrötthet som många av oss nordbor känner av under den långa mörka årstiden.
Ett forskarlag vid Rigshospitalet i Köpenhamn har i en ny studie hittat ännu en förklaring till förändringarna i humör, sovmönster och ätbeteenden.
De tror att signalsubstansen serotonin är inblandad i vinterdepression. Genom PET-scanning av drabbade personers hjärnor kunde forskarna på vintern se skillnader i nivåerna jämfört med friska personer.
Tecken på SAD
● Nedstämd och håglös.
● Tappar intresset för sådant du normalt tycker om.
● Sover mer men är ändå trött, eller har svårt att sova.
● Ökad aptit, 60–70 procent vill ha mer kolhydrater, som godis och
choklad, och går ofta upp i vikt. Det kan vara så att man försöker få upp serotoninnivån, choklad innehåller tryptofan som kan ha positiva effekter på serotoninsystemets funktion.
● Sämre koncentration.
● Symtom vid samma tidpunkt varje år.
Hur vanligt är SAD?
● Vanligast hos kvinnor, i alla fall depressio nen.
● 10–15 procent av befolkningen söker för det, men det är säkert många fler som känner av det i någon form. Man räknar med att 1–3 procent har en diagnostiserad årstidsdepression, mer än tolv miljoner män niskor i norra Europa.
● Många har haft besvären se dan ungdomsåren. Svårighetsgraden kan växla mellan olika år, tendensen är att det blir värre med åren.
Av Susanna Hauffman
Foto: Shutterstock