Allergisk mot pälsdjur? Nu finns nytt hopp!
Nu finns ett test som möjliggör matchning av hund och människa, en möjlighet för dig som är allergiker att hitta en mer allergivänlig hund.
– Vårt mål är att alla som vill ska kunna ha husdjur och slippa allergisymtom, säger Bo Karlstedt, VD på företaget Medi-Tec.
Finns det allergivänliga hundar?
– Det har genomförts många vetenskapliga studier, och samtliga har visat att det inte finns några generellt mera allergivänliga hundraser. Det är större skillnad mellan hundindivider än mellan raser.
Se också: Vi blev hundägare - trots allergi!
Hundar utsöndrar sex olika viktiga allergen som allergiker regerar mot. Varje allergen finns hos alla hundar men utsöndras i olika omfattning hos olika individer, (förutom Can f 5, som bara finns hos icke kastrerade hanhundar) Allergenerna finns huvudsakligen i huden och hundens saliv.
Din allergiprofil matchas mot rätt hund
Som allergiker kan du ha symtomframkallande så kallade IgE-antikroppar mot ett eller flera av hundens allergen – och i olika mängd. Genom att få vetskap om din egen allergiprofil kan du därför hitta en lämplig (”matchande”) hundindivid.
– Vi har tagit fram tester för detta, berättar Bo Karlstedt, och det var just dessa som medverkade till att Johan och Emma nu kan ha Lennox i sin familj! Utan att skryta kan jag säga att det är världsunikt, eftersom det visar exakt vilka av hundens allergen man är mer känslig mot.
Ett enklare vaccin
Dessutom jobbar man nu för att ta fram ett nytt, enklare vaccin. Det finns redan en slags vaccin mot pälsdjursallergi (hyposensibilisering), där man får sprutor var sjätte vecka under tre till fem år. Behandlingen minskar allergin, men tar inte bort den helt och ges enbart till dem med svår allergi (där man reagerar exempelvis i mötet med en person som har djur hemma).
– Genom ny teknik kan vi minska antalet injektioner för att patienten enklare och snabbare ska nå immunitet. Tre sprutor som tas med cirka en månads mellanrum och därefter en fjärde spruta längre fram, sedan ska allergikern vara botad. Den nya tekniken innebär också mindre risk för biverkningar.
Ett färdigt vaccin
Forskningen bedrivs huvudsakligen vid Karolinska Institutet i samarbete med specialister, veterinärer och forskare, bland andra Hans Grönlund, docent och forskningsgruppledare på CMM (Centrum för Molekylär Medicin).
– Vi har redan vaccin mot hund, katt och häst klart i vårt laboratorium och planerar börja med de kliniska prövningar så fort vi fått finansieringen klar, tillägger Bo Karlstedt.