Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

9 tecken på att du har ett högkänsligt barn

23 mar, 2017
author Redaktionen
Redaktionen
Högkänsligt barn
Misstänker du att ditt barn är extra känsligt? Här är 9 tecken på att du har ett högkänsligt barn – och 5 sätt att hjälpa barnet blomstra!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så mycket som 20 procent av befolkningen är vad man brukar kalla högkänsliga – highly sensitive persons, eller HSP – och det gäller givetvis även barn. Som förälder till ett högkänsligt barn är det extra viktigt att vara lyhörd inför barnets behov och medveten om de utmaningar – och fördelar! – som högkänslighet innebär.

9 tecken på att ditt barn är högkänsligt:

1. Ditt barn trivs inte i stimmiga miljöer med mycket människor, ljud och rörelse.

2. Ditt barn har svårt att somna efter en extra intensiv dag.

3. Ditt barn klagar ofta på att tvättrådslappar i kläder kliar, sömmar skaver eller att plagg i allmänhet sitter obekvämt.

4. Ditt barn är väldigt intuitivt och verkar ibland nästan kunna läsa andras tankar.

5. Ditt barn ställer höga krav på sig själv och är något av en perfektionist.

6. Ditt barn lägger ofta märke till nya dofter och små detaljer andra missar.

7. Ditt barn är nyfiket, ställer mycket frågor och verkar kunna ovanligt avancerade ord för sin ålder.

8. Ditt barn drar sig ofta för att göra saker som verkar läskiga.

9. Ditt barn upplevs ibland som blyg och trivs bäst med personer hen känner väl.

Högkänslighet är dock inte nödvändigtvis något negativt. Det är du som förälder som avgör om ditt barns högkänslighet blir ett hinder och en källa till ångest – eller om det rentav ses som en form av superkraft.

5 tips för dig som vill hjälpa ditt högkänsliga barn:

Tänk på känsligheten som en gåva

Det är lätt hänt att bli frustrerad när ens barn sluter sig i sociala sammanhang eller ofta får känslosamma utbrott över vad man som förälder tycker är småsaker. Men tänk på känsligheten som ett tecken på att ditt barn har särskilda förmågor. Många av våra mest hyllade artister, politiker och stora tänkare är högkänsliga.

Annons

Se världen ur barnets perspektiv

Lyssna på ditt barn och lär dig vilka situationer barnet upplever som jobbiga och stressande. Försök att när det är möjligt undvika miljöer barnet inte trivs i – till exempel genom att låta bli att göra vissa saker i rusningstid – och lär ditt barn strategier för att hantera stressiga situationer, till exempel genom andningsövningar och andra avslappningsmetoder. Du kan också ta med hörlurar eller hörselkåpor som ditt barn kan använda i stimmiga miljöer och ett favoritgosedjur som ger trygghet.

Fokusera på fördelarna
Låt ditt barn blomstra genom att fokusera på aktiviteter där barnets intressen och förmågor kommer till sin rätt. Högkänsliga barn tycker ofta om att göra saker som låter dem använda sin kreativitet, sin lyhördhet och sitt intellekt.

Skäll inte på barnet

Högkänsliga barn blir ofta lätt sårade och tar illa vid sig när föräldrarna skäller eller bestraffar. Även högkänsliga barn behöver gränser och regler, men det brukar vara en bra idé att kompromissa och sätta reglerna i samråd med barnet. Uppstår konflikter kan du på ett lugnt och sansat sätt påminna barnet om regeln, men ändå visa att du kan sätta dig in i hens känslor: ”Jag hör att du gärna vill vara uppe längre och rita färdigt, men vi har ju kommit överens om att det är läggdags klockan åtta – och nu är det faktiskt dags att gå till sängs.”

Inse att du inte kan förändra ditt barn

Du kan inte göra ditt barn mindre känsligt – även om du skulle vilja det. Det du kan göra är att acceptera ditt barn precis som det är, så att barnet aldrig behöver känna att känsligheten är något att skämmas för.

Av Malin Karlberg/Femina

Källa: HSperson.com, Psychology Today

Läs också:

Så vet du om du är en högkänslig person

Jessica Almenäs om att vara HSP: ”Passar inte in någonstans”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons