Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

7 vanliga diagnoser som läkarna ofta missar

28 sep, 2016
author Margaretha Malmgren
Margaretha Malmgren
Många bär på smärtor och andra kroppsliga besvär utan att få någon hjälp. Då kan egen kunskap vara avgörande. Här är 7 diagnoser som läkarna ofta missar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ibland upplever vi smärtor och andra obehagliga symtom i kroppen som vi hoppas att ett besök hos läkaren ska ge svar på. Men alltför ofta går vi därifrån med obesvarade frågor.

Många tillstånd och sjukdomar är väldigt svåridentifierade – till och med för professionell personal. Den amerikanska läkaren David Fleming förklarar varför doktorer ibland missar vanliga diagnoser:

– En hel del symtom är ospecifika och varierande, beroende på person. Dessutom är många diagnostiska tester dyra och görs inte rutinmässigt, och även om de görs ger de inte alltid ett svartvitt svar, säger han till hälsosajten health.com, där han också listar diagnoserna som är lätta att missa.

Här är några vanliga diagnoser som läkarna ofta missar:

1. MS

Multipel skleros (MS) är en autoimmun sjukdom som uppstår när immunsystemet angriper kroppens egna nervceller och stör kommunikationen mellan hjärnan och resten av kroppen. Några av de första symtomen är domningar och svaghet eller stickningar i en eller flera kroppsdelar. Dessa besvär är dock även vanliga vid andra sjukdomar, varför MS lätt kan missas. Magnetkamera och ryggvätskeprov kan bekräfta sjukdomen.

2. Fibromyalgi

Fibromyalgi är den näst vanligaste sjukdomen i muskler och leder efter artros. Mer än 200.000 svenskar är drabbade. Symtomen består bland annat av trötthet, kronisk muskelvärk samt smärtsamma magbesvär. Flest drabbade är kvinnor i åldern 40-55 år. Sjukdomens ombytliga karaktär gör den svårdiagnostiserad, men om en patient har ont på minst 11 av 18 triggerpunkter på kroppen kan diagnos ställas.

3. IBS

Vissa tillstånd är svåra att diagnostisera eftersom det inte finns något verkligt test för att bevisa dem. I stället kräver de en uteslutningsmetod. En sådan sjukdom är IBS (Irritable bowel syndrome), som är ett kroniskt tillstånd som påverkar tjocktarmen och orsakar magsmärtor, kramper, uppblåsthet, diarré och/eller förstoppning. Enligt diagnoskriterierna bör patienten har symtom under minst sex månader, med magbesvär minst tre dagar per månad under de senaste tre månaderna.

Annons

4. Ledgångsreumatism

Oförklarlig värk och smärta kan bero på reumatoid artrit (RA), en autoimmun sjukdom. Typiska tecken är inflammation samt ömhet och svullnad i lederna, ofta i händer och fötter. Eftersom besvären bara uppstår då och då, och liknar många andra tillstånd, är sjukdomen svårdiagnostiserad. Blodprov kan upptäcka inflammation i kroppen, men för diagnos krävs även andra undersökningar.

5. Hypotyreos

Hypotyreos (även känd som nedsatt sköldkörtelfunktion) är ett tillstånd där sköldkörteln producerar en otillräcklig mängd av hormoner som hjälper till att reglera vikt, energi och humör. I de tidiga stadierna är symtomen subtila och kan inkludera trötthet, viktökning, torr hud, muskelvärk och försämrat minne. Det kan lätt liknas vid nedstämdhet och fibromyalgi eller förväxlas med ren åldersåkomma.

6. Blindtarmsinflammation

En inflammerad eller sprucken blindtarm borde vara lätt att identifiera, men vissa individer har en blindtarm som pekar bakåt i stället för framåt och får därför inte de vanliga symtomen som illamående, smärta och ömhet runt naveln. Ibland försvinner även smärtan när tarmen har brustit. Detta kan orsaka en potentiellt livshotande infektion. Blodprovstagning och akut operation är ofta räddningen.

7. Endometrios

Många helt friska kvinnor drabbas av mensvärk och obehag, så det är inte förvånande att endometrios ofta förbises. Men kvinnor med endometrios (där livmodervävnad växer utanför livmodern) rapporterar ofta bäckensmärta, kramper och kraftiga blödningar som är mycket värre än vanligt, och blir värre med tiden. En gynekologisk undersökning kan ibland upptäcka orsaken. I andra fall krävs ett ultraljud eller laparoskopi för en definitiv diagnos.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Källa: Health.com

Annons