7 nyttiga kryddörter som stärker din hälsa
1. Dill. Innehåller bland annat C-vitamin, kalcium, järn, folsyra och zink. Dillfrön ansågs vara bra för matsmältningen och användes mot kolik hos spädbarn. Avkok på växten anses vara lugnande och kan användas som kvällste.
2. Persilja. Rik på C-vitamin och järn, men även på A och B-vitamin och magnesium. Under antiken hyllades persiljan både som medicinalväxt och afrodisiakum. Den användes bland annat mot högt blodtryck och blåskatarr. Att tugga på persiljeblad kan dämpa doften av vitlök i andedräkten.
Se också: Så här blir du lätt av med flugor hemma
3. Oregano. Innehåller antioxidanter som förebygger inflammationer i kroppen. Förr gjorde man avkok med malda blad och honung som ansågs hjälpa mot bland annat huvudvärk.
4. Basilika. En av världens populäraste kryddörter. Användes som lugnande och aptithöjande och ansågs öka matsmältningen.
5. Körvel. Innehåller rikligt med vitaminer och mineraler och användes förr bland annat för att främja matsmältningen.
6. Timjan. Timjanolja innehåller bakteriehämmande och slemlösande ämnen som kan hjälpa mot förkylning. Förr ansågs timjan även hjälpa mot huvudvärk och vara bra för matsmältningen och mot diarré.
7. Salvia. En av de absolut äldsta kända läkeväxterna. Ordet salvia kommer från latinets salvare som betyder ”bota”. Salvia har använts bland annat mot förkylningar, halsont och diarré.
Källa: Kryddlexikon