6 tips som kan lindra din migrän!
I Sverige drabbas var femte kvinna regelbundet av migrän. Hormonsvängningarna vid mens och tiden runt klimakteriet är ofta boven i dramat. Men ett glas vin, en bit choklad, slarv med måltiderna eller en dålig nattsömn är andra faktorer som kan framkalla anfall.
Men det finns egentligen ingen anledning att lida i onödan eftersom det finns många bra mediciner som både förebygger och lindrar smärtorna.
Migrän är ärftligt
Dagens forskare och läkare är ganska säkra på att migrän orsakas av en liten inflammation i nerverna runt hjärnans blodkärl och hinnor som därmed gör dem extra smärtkänsliga.
Varför bara vissa människor drabbas är dock inte helt klarlagt, däremot vet man att migrän är ärftligt. Forskarna har upptäckt defekta gener som kan ligga bakom de vanligaste formerna av migrän. Den som har en nära släkting med migrän drabbas oftare än andra. Om ett par som båda lider av migrän får tre barn drabbas statistiskt sett två av barnen.
Höga krav en orsak
Människor som ställer höga krav på sig själva, som gärna vill vara till lags och som inte tänker på hur de själva mår, har oftare problem med migrän.
Därför kan avslappningsövningar, meditation och inte minst kognitiv beteendeterapi vara av stor betydelse.
Ett anfall kan i bästa fall bromsas upp genom att man lägger sig i ett rum och somnar eller bara kopplar av. Men i de flesta fall krävs trots allt mediciner. För vissa räcker det med receptfria tabletter medan andra är i behov av starkare alternativ.
Receptfria mediciner
Sedan drygt 15 år finns de så kallade triptanerna, mediciner som tagits fram speciellt för migrän. Men det finns också andra läkemedel som ger god effekt. För en del kan kombinationen av en vanlig huvudvärkstablett och medicin mot illamående ge nästan lika god effekt som receptbelagda migränmediciner. Men man får pröva sig fram. Det som passar en individ fungerar kanske inte alls på en annan.
Vädret kan ge migrän
Hur ofta migränanfallen kommer och hur länge de varar kan också variera, liksom de faktorer som framkallar anfallen. Den som tidigare inte tålt mörk choklad upptäcker kanske plötsligt att det går alldeles utmärkt att äta en bit. Samtidigt kan en enda sömnlös natt visa sig vara förödande. Väderväxlingar och långvarig fysisk ansträngning kan också vara framkallande.
Färre anfall med åren
Om du får återkommande migränanfall som påverkar din livssituation eller om anfallet pågår i flera dagar och receptfria läkemedel inte hjälper bör du kontakta sjukvården.
En god nyhet är att de flesta får färre anfall ju äldre de blir. Nyligen framtagen forskning pekar på att cirka hälften av alla de kvinnor som haft migränanfall i 40-årsåldern blir av med dessa i 55–60-årsåldern.
Hur vet jag att det är migrän?
- Kraftig, pulserande huvudvärk som förvärras av fysisk aktivitet eller när du böjer dig framåt.
- Halvsidig smärta som sitter runt ena ögat eller längs ena sidan av huvudet.
- Illamående, kräkningar och trötthet.
- Ökad ljus- och ljudkänslighet.
- Varar oftast mellan 4 och 72 timmar.
6 tips som kan lindra migrän
- Ta medicin så snabbt som möjligt. Mediciner som hjälper är Magnecyl eller Treo som tillsammans med koffein ger extra smärtlindrande verkan. Tål du inte acetylsalicylsyra? Testa i stället Alvedon, Panodil och Koffazon.
- Vid migrän kopplad till menstruationen hjälper Voltaren, Naproxen och Eeze. Finns även som nässpray.
- Triptanmedicin finns som tabletter, nässpray, sprutor och stolpiller som till exempel Imigran, Maxalt, Naramig och Zomig.
- Vill du undvika mediciner kan alternativa behandlingsmetoder som meditation, yoga, akupunktur och naturläkemedel hjälpa. Även kognitiv beteendeterapi har visat sig vara verkningsfull. Genom denna form av terapi lär man sig inte bara att hantera sin migrän på ett bättre sätt utan också att lyssna på kroppens signaler.
- Varva ner, ta ett bad eller en promenad.
- Försök att sova en stund.
5 tips för att undvika migrän
- Rödvin, choklad, starka ostar, kaffe, citrusfrukter och kryddad mat.
- Undvik att stressa – migrän utlöses ofta när man kopplar av efter en stressig period
- Håll en jämn dygnsrytm och sov ordentligt
- Ät regelbundet! Hoppa inte över måltider
- Undvik starkt solljus
Foto: Shutterstock