5 vanliga tarmsjukdomar
1. IBS
Betyder irritable bowel syndrome och kallas ibland känslig tarm.
Symtom: Magont som går över när du tömmer tarmen, gaser, förstoppning eller/och diarré.
Orsak: Oklart. Smittar inte, är vanligast bland kvinnor och börjar oftast i 30–40-årsåldern.
Behandling: Ändrade levnadsvanor med mindre stress, annan mat, mer motion och sömn. Medicin som lindrar besvären, till exempel laxerande eller gasutjämnande.
2. Inflammatoriska sjukdomar
Ulcerös colit
Inflammation i slemhinnan i tjock- eller ändtarmen, som gör att tarmens funktion försämras. Kronisk sjukdom.Symtom: Blod i avföringen, diarré, ont i magen som lindras efter att tarmen har tömts, tryck i ändtarmen som ger en känsla av att du måste gå på toaletten.Orsak: Okänd, men sjukdomen är delvis ärftlig.Behandling: Ändrade levnadsvanor med mindre stress, annan mat, mer motion och sömn. Antiinflammatorisk medicin kan få besvären att försvinna helt, men det finns de som till slut behöver operera bort tjocktarmen. Nya antiinflammatoriska mediciner ökar hoppet om att fler ska slippa det.
Crohns sjukdom
En inflammation som kan påverka hela mag-tarmkanalen, från munnen ända ner till ändtarmsöppningen.Symtom: Ont i magen, diarré, blod i avföringen, viktnedgång, trötthet, bölder och fistlar runt ändtarmsöppningen.Orsak: Okänd, men sjukdomen är delvis ärftlig. Rökning ökar risken och förvärrar sjukdomen.Behandling: Ibland kan man operera bort en bit av tarmen och bli helt frisk. Annars kan mediciner dämpa problematiken.
3. Tarmcancer
Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Det är oftast äldre som drabbas. Ju tidigare du får behandling, desto större är chansen att du blir bra.Symtom: Sjukdomen är svår att själv upptäcka men kan ge symtom som blod från tarmen, förändrade avföringsvanor, trötthet, hjärtklappning, magont, slem i avföringen, svårigheter att bajsa.Orsak: Inte helt klarlagt, men ärftlighet och vissa tarmsjukdomar ökar risken, som Crohns och ulcerös colit.Behandling: Att operera bort tumören och eventuellt behandla med cytostatika.
4. Glutenintolerans
Kallas också celiaki och innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna och gör bland annat att du inte kan tillgodogöra dig näring i maten på ett bra sätt.
Symtom: Varierar, men vanliga är trötthet, diarré, gaser och buller i magen, viktnedgång, blodbrist med järnbrist, blåsor i munnen, värk i skelettet och svårigheter att få barn.
Orsak: Oklart, men glutenintolerans är starkt ärftligt.
Behandling: Glutenfri mat. Nytt tarmludd återbildas inom några månader.
5. Laktosintolerans
Innebär att du inte kan ta upp mjölksocker, laktos, från födan.
Symtom: Gaser i magen, diarré, magknip, uppsvälld mage.
Orsak: Förmågan att efter småbarnsåren fortsätta kunna bryta ner laktos bestäms av generna. Men minskningen av förmågan kan pågå livet ut.
Behandling: Med laktosfri kost försvinner besvären.
Av Petra Olander och Katarina Mattsson