5 ovanor vi har i badrummet – som kan göra oss sjuka
Många av oss ser toaletten som den plats i hemmet där bakterier och smuts frodas mest – och därför får badrummet ofta lite extra omsorg när det gäller renhållning.
Men det finns vissa saker många av oss gör, som motarbetar de ansträngningar vi gör när vi skrubbar toalett och handfat. Saker som omedvetet gör att vi sprider bakterier runt i hemmet och på oss själva.
Se också: Sa far du bort kalk och avlagringar i badrummet
Här listar vi, baserat på tips från Charles Gerba, mikrobiolog och professor vid University of Arizona, fem saker vi borde sluta göra i badrummet – och vad vi kan göra istället.
Du toalettsurfar
Att ta med sig mobilen in på toaletten för att sitta och scrolla medan man utför sina behov – ja, när man läser det förstår man att det nog inte är särskilt fräscht.
– Bakterier, inklusive fekalmateria, sprids i luften på toaletten och kan landa på dessa ytor, vilket vidare gör att de kan sprida sig utanför badrummet, säger Gerba till Health.
Lämna mobilen utanför badrummet, med andra ord!
Du slarvar med handtvätten
Att tvätta händerna är kanske det enklaste och effektivaste sättet att hindra bakterier och virus från att sprida sig. Men trots detta är vi många som slarvar och kanske bara blaskar av händerna, struntar i tvålen eller tvättar i kallt vatten för att vi inte orkar vänta på varmvattnet.
Tvätta händerna i varmt vatten, med tvål som noggrant gnuggas in på både handflator, handryggar och mellan alla fingrar.
Så här:
Du använder hårdtvål
Enligt Charles Gerba är hårda tvålar ett ställe där bakterierna gärna samlas, och om det är flera olika personer som använder samma tvål blir det fler bakterier och risken att någon blir sjuk ökar.
Vi är duktiga på att göra rent tvålkoppen, men tvålen själv blir något som sprider smutsen istället för att eliminera den.
Du har ingen handsprit
Handsprit är inget substitut för vanlig tvål, men ett bra kompliment – om inte annat så bra att ha med sig när man lämnar hemmet och kanske tvingas besöka offentliga toaletter, åker kommunalt eller tar i många handtag på offentliga platser.
Gerba rekommenderar att du skaffar en handsprit som ger långvarigt skydd med bara en applicering.
Så gör du egen handsprit:
Du har en tyghandduk – för hela familjen
Papperservetterna man kan använda på offentliga toaletter är inte det mest miljövänliga alternativet – men när vi pratar hygien är de mer effektiva än tyghanddukarna vi brukar ha hängandes hemma.
Dock vore det inte rimligt att alla skulle torka händerna med papper hemma. Därför är det bättre att hålla koll på hur ofta man tvättar sina handdukar och att man kanske vänder på dem någon gång i veckan. Handdukarna bör tvättas åtminstone en gång i veckan – oftare om det finns flera barn i hushållet.
Källa: Health
Foto: TT